Székely zászlót adományoztak az államfőnek

Ma délelőtt Hargita megyébe látogatott Klaus Werner Iohannis, Románia államelnöke. Dobos László a helyszínről tudósított.

A látogatás első mozzanataként: Koherencia és átláthatóság – jó gyakorlatok Hargita és Kovászna megyében címmel zajlott kétórás konferencia, ezen Hargita és Kovászna megyei polgármesterek, intézményvezetők vettek részt. A konferencia a román himnusszal kezdődött, ezt követően pedig a teremben lévők rázendítettek a székely himnuszra, ezt az államfő és kísérete felállva végighallgatta. Az államfőt Borboly Csaba Hargita- és Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácselnöke köszöntötte, akik röviden, tömören felvázolták a székelyföldi problémákat, az itt élő emberek mindennapi gondjait. Többek között szóvá tették a demográfiai kérdéseket, az elvándorlást, a román nyelv tanításțt a magyar iskolákban, a magán és egyházi javak visszaszolgáltatásának elhúzódását, azt, hogy a román kormány nem javasolta a csíksomlyói kegyhely felvételét az UNESCO listára, a Székelyföld és a székely zászló elfogadását, kihangsúlyozva, hogy nincsenek teljesítve a száz évvel ezelőtti, a gyulafehérvári ígéretek.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere elmondta: két éve várnak erre a látogatásra, majd egy székely zászlót adott át az államelnöknek, amire ráírták Iohannis megválasztásának dátumát, a mostani látogatás dátumát, illetve azt, hogy Hargita megyében 78 százalékban szavaztak Iohannisra. Az államfő válaszként egy román zászlót adott át Rádulynak. Iohannis köszöntőbeszédében többek között elmondta, hogy a decentralizáció kötelező, a regionalizáció ajánlatos, de csak akkor, ha a közigazgatás korszerűsítéséhez vezet, az etnikai alapú autonómia pedig nemkívánatos, mert meggátolná a fejlődést.

Bár az elnöki hivatal gazdasági témákat javasolt, a vendéglátók többsége a magyar kisebbség jogsérelmeiről beszélt. Hargita és Kovászna megye önkormányzati vezetői leszögezték: nem etnikai alapú, hanem közigazgatási autonómiát akarnak Székelyföldnek, és azt várják az elnöktől, hogy közvetítsen a többség és kisebbség között. Szó esett arról, hogy Bukarest mostohagyerekként kezeli Székelyföldet, példa erre a Kézdivásárhely és Kovászna közötti országút rossz állapota. A tanácskozás alatt mintegy ötvenen tüntettek székely zászlókkal és transzparensekkel a megyeháza előtt. Az államfő a konferencia után meglátogatta a csíkszeredai ortodox templomot, illetve a csíksomlyói kegytemplomot és kolostort, a délután órákban pedig Csíkszentkirályra, majd Kovászna megyébe látogat. Tamás Sándor azt ajánlotta az államfőnek, hogy amikor ma este Mărășești-re megy, álljon meg Ojtoznál is, ott is harcok zajlottak 100 évvel ezelőtt, ott harcolt fiatal hadnagyként Márton Áron püspök, akit magyarok és románok egyaránt tisztelnek.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

BABANAPLÓ

Live Video

Partnereink