Székely szabadság napja: újabb bírságot töröltek

Törölte a Marosvásárhelyi Bíróság azt a 6.000 lejes bírságot, amellyel a városi csendőrség a Székely Szabadság Napján tartott felvonulás és tiltakozás önkéntes rendfenntartóinak a vezetőjét, László Györgyöt sújtotta – jelentette be mai sajtótájékoztatóján a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs, és Kincses Előd, a megbírságolt ügyvédje.

Kincses Előd elmondta: a megbírságolt 41 önkéntes rendfenntartó közös keresetben támadta meg a számára kiállított bírságolási jegyzőkönyvet, a bíró azonban úgy döntött, mindegyikük ügyét külön tárgyalja.

László György ügye az első volt ebben a sorban, de az ügyvéd szerint nem kétséges, hogy a többi bírság ügyében is hasonló lesz az elsőfokú ítélet. Szerinte a bíróság nem is dönthetett másként, miután a rendfenntartókat a csendőrség “be nem jelentett, be nem iktatott, vagy tiltott tömegrendezvény szervezéséért” bírságolta meg, a marosvásárhelyi táblabíróság pedig júliusban jogerős ítéletben mondta ki, hogy a szervezők a törvénynek megfelelően bejelentették a tömegrendezvényt.

Izsák Balázs SZNT-elnök arra emlékeztetett, hogy a március 10-i marosvásárhelyi rendezvényen a Székelyföld területi autonómiája mellett, és a közigazgatás átszervezésére vonatkozó bukaresti tervek ellen tüntettek. Szerinte a csendőrségi bírságok azt jelzik, hogy mindkettő tabutéma Romániában, és a hatóságok megpróbálják megfélemlíteni azokat, akik ezekben az ügyekben felemelik a szavukat.

Kincses Előd, a megbírságoltak jogi képviselője nyilatkozott rádiónknak.

Kincses Előd elmondta: a büntetések kapcsán feljelentést tettek a Katonai Ügyészségen a Maros megyei Csendőrség parancsnoka ellen, a következő indokkal:

 Izsák Balázs, SZNT elnök úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy a pénzbírságok eltörléséért indított pereket másodfokon is megnyerik.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KULTÚRPRESSZÓ

Live Video

Partnereink