Székely nagygyűlést tartottak Sepsiszentgyörgyön

Mintegy 4000-5000 székely gyűlt össze tegnap délután Sepsiszentgyörgy főterén a Székely Nemzeti Tanács által összehívott székely nagygyűlésen. Kovács Zsolt beszámolója.

Napsütéses időben kezdődött az SZNT fennállásának száz éves évfordulójára szervezett rendezvény, amelynek célja, hogy felmutassa, hogy töretlen a székelyek autonómia igénye. 250 méteres székely zászlóval vonultak be a város főterére, ahol az összegyűltek azt skandálták, hogy „Autonómiát – Autonómiát”. Eközben a közeli Mihai Viteazul szobor előtt tucatnyi személy román nemzeti zászlót lobogtatva szervezett rögtönzött ellentüntetést.

Elsőként Szilágyi Zsolt az EMNP elnöke szólt az egybegyűltekhez: emlékeztetett, hogy az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésen önrendelkezést ígértek, de ezt még nem váltották be. Szilágyi Zsolt szerint Trianon keresztjét méltósággal kell viseljük, mert lesz feltámadás. Mezei János az MPP választmányi elnöke kifejtette: a mindenkori időhúzó román politikum a felelős, hogy száz éve késik Székelyföld autonómiája és még mindig vannak politikai foglyok a börtönben. Ez űzte el gyerekeinket Székelyföldről, de ez visszafordítható állapot.

Tőkés László az EMNT elnökeszerint “Gyulafehérvárra és Trianonra az egyetlen és helyes válasz az autonómia”. Sabin Gherman kolozsvári transzilvanista aktivista rámutatott: ha Bécs és Budapest idején Erdély jelen volt a térképen, akkor Bukarest idején miért nincs jelen? Sabin Gherman szerint ha lenne a régióknak autonómiája akkor ma lenne autópályája is.

Izsák Balázs az SZNT elnöke rámutatott, hogy elmúlt száz évben a székelység a román közigazgatás alatt is megőrizte számbeli többségét Székelyföldön. Ez adja a jogot a területi autonómia igénynek. Az SZNT elnöke arra kérte a román politikumot, hogy válasszák a párbeszéd útját, ne féljenek tőlünk hanem tárgyaljanak velünk. A mintegy két órás sepsiszentgyörgyi székely nagygyűlés a magyar és a székely himnuszok eléneklésével ért véget.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink