Statisztika készült a megyéknek visszautalt összegekről

A befizetett adó és a költségvetésből visszakapott összegek aránya alapján Románia középmezőnyébe tartoznak a magyar többségű megyék – derült ki abból az összeállításból, amelyet a Transindex portál tett közzé tegnap az idei év első kilenc hónapjának a pénzügyi adatai alapján.

A portál közérdekű adatigényléssel kapta meg a pénzügyminisztériumtól a társasági adó, jövedelemadó, áfa, illetve jövedéki adó formájában befizetett összegek megyei lebontását, és a megyéknek visszautalt összegek statisztikáját.

Ezek szerint az államháztartásnak a megyékből és a fővárosból származó bevételei az első kilenc hónapban elérték a 89,9 milliárd lejt. Ebből visszaosztás vagy minisztériumi utalások formájában összesen 33,3 milliárd lej, azaz az összeg 37 százaléka jutott vissza helyi szintre. Az adatok szerint az országban beszedett adó több mint kétharmadát – 67,5 tized százalékát – Bukarestben összesítették.

A főváros az általa begyűjtött adó csupán 13 százalékát kapta vissza, de ez is öt és félszer több mint a Kovászna, Hargita és Maros megyének visszaosztott összegek együttvéve. A befizető megyék rangsorát Konstanca vezeti, mely a befizetések 26 százalékát kapta vissza. Az erdélyi megyék közül Bihar a befizetett adók 101 százalékát, Maros 104, Arad 108, Szatmár 130, Kovászna 138, Hargita 144, Szilágy 159 százalékát kapta vissza.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

HíRNEGYEDÓRA
JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink