Sikerült megállítani a magyar utcanévtáblák eltávolítását

Indoklást kér a Dózsa György utcai kétnyelvű táblák leszerelésére vonatkozóan az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete. A szövetség ma reggel iktatta a Maros megyei prefektúrán az erre vonatkozó kérvényt – nyilatkozta szerkesztőségünknek a szervezet elnöke.

Vass Levente elmondta a múlt héten magyarázatot kértek a Polgármesteri Hivatal illetékeseitől, akik egy a prefektus által jegyzett átiratra hivatkoztak. Ebben egy 2001-es törvénycikkelyre hivatkozva utasították a városházát, hogy három napon belül szereljék le a táblákat. Vass Levente hangsúlyozta, őket nem tájékoztatták arról, hogy mit tartalmaz az az okirat amire hivatkoznak. Elmondta, kérvényt fogalmaztak, amelyet ma nyújtanak be a kormányhivatalhoz, hogy megtudják, mit tartalmaz a prefektus által megjelölt iratszám. Amennyiben nem értenek egyet vele, megfellebbezik, ám ha szükséges, akkor egy új önkormányzati határozatot készítenek elő és nyújtanak be a polgármesteri hivatalhoz.

Múlt héten a Dózsa György utcában, a Bernády György Általános Iskola és az Avram Iancu Szakközépsikola falán levő utcanévtáblák közül eltávolították a magyar – Dózsa György – megnevezéseket, csak a román – Strada Gheorghe Doja – elnevezést hagyták meg. A valós kétnyelvű utcanévtáblákat, amelyeken a magyar személyiségek neveit is magyar nyelven tüntették fel, még 2014-ben helyezték ki a Dózsa György utcába, valamint a Mátyás király térre és a Liszt Ferenc utcába.

Forrás: MVR
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink