Sikerült leállítani a Maros folyó szennyezését

Leállították a Maros folyó szennyezését. Vizsgálatok és büntetések következnek.

A Maros megyei hatóságoknak sikerült eltávolítaniuk a víz felületéről az olajfoltokat. Több tonnányi olaj került a Marosba azt követően, hogy elrepedt a radnóti hőerőmű egyik transzformátora. A Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője ma reggel rádiónknak úgy nyilatkozott: a biztonsági intézkedéseket fenntartják. A Maros megyei Sürgősségi Esetek Bizottsága folyamatosan felügyelte a helyzetet – mondta annak vezetője.

Călin Handrea úgy nyilatkozott: jelenleg nincs szennyeződés. A Maros Vízügyi Igazgatóság 40 ezer lejes büntetést szabott ki a radnóti hőerőmű vezetőségére, de további bírságok is elképzelhetőek – mondta rádiónknak Cristian Bratanovici. Hozzátette: tudomása szerint a Környezetőrség további 50 ezer lejjel bünteti a vállalatot szennyezésért.

Három gátat építettek a szennyezés megakadályozására

A Fehér megyei Bezsán település mellé, nem messze a marosnémeti hőerőműtől, három felszívó gátat telepítettek a Maroson, hogy felfogják annak a tonnányi transzformátorolajnak a maradékát, ami a randóti hőerőműből pénteken ömlött a folyóba. A ma reggeli adatok szerint az olajfolt nem látható egyértelműen, elképzelhető, hogy felszívta a szennyeződést a Fehér megyei Alkenyérre telepített gát.

A környezetvédelmi őrség és a Hunyad megyei vízgazdálkodási igazgatóság szakemberei mintát vettek a vízből, és továbbra is készültségben állnak – nyilatkozta Hunyad megye prefektusa. Fabius Kiszely elmondta: a Maros Hunyad megyei szakaszán nem észleltek halpusztulást, sem más szennyezésre utaló jelet, így elképzelhető, hogy a felsőbb folyásra telepített felszívó gátak megakadályozták az olajfolt terjedését.

Forrás: Radiomures/Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink