Sajnos akadémiai intézetekben is előfordul zaklatás

A szexuális zaklatás témájával a hazai felsőoktatási tanintézmények közül másodikként a Babeș-Bolyai Tudományegyetemet kerestük meg, Soós Anna rektorhelyettes, egyetemi docens válaszolt kérdéseinkre.

Soós Anna elismerte: sajnos előfordul akadémiai intézetekben is hasonló zaklatás, de remélhetőleg nem olyan mértékben, ahogy az az utóbbi időben egyéb területen megjelent. „Volt rá példa a BBTE-en is, viszont a megfelelő lépéseket megtette az egyetem, az illető professzornak felbontották a munkaszerződését. Valószínű, egy ilyen lépésnek megvan a megfelelő hatása, mert úgy tűnik, hogy azóta csökkent az ilyen panaszok száma. Persze nem tudjuk kizárni, hogy nem fog előfordulni a jövőben is, de az a célunk, hogy ezt minél inkább visszaszorítsuk.”

Soós Anna nem emlékszik az illető oktató nevére, habár ez az eset az ő mandátuma alatt történt. Ez volt a legutolsó eset az elmúlt négy évben, olyan eset, amelyet feljelentettek. „Nyilván ez a jelenség nem egészen új keletű, tehát hogyha visszafele nézünk, volt rá példa a régi időkben is. Mindenesetre az egyetem megtette a szükséges lépéseket. Nyilván ennek van egy feltétele, hogy a diák vállalja ezt aláírásával, hogy ez megtörtént. Tehát ezek az esetek nem olyanok, hogy szóbeszéd útján hallottunk róla, és akkor valamit teszünk. Nagyon fontos, hogy a diákok tudatosítsák azt, hogy ezek nem normális jelenségek, vállalják névvel, és rájuk nézve ennek csak pozitív következménye lehet. Nem mellékes az, hogy a társaikra nézve is nagyon pozitív eredménye lehet azzal, hogy nyilvánosságra kerül és az okokat megszüntetjük.”

Arra a felvetésre, hogy a hatalmi pozíció a tanár-diák viszonyban néha talán hangsúlyosabb, mint más területen, hiszen megtörténhet, hogy a diák átmenő jegye a zaklató tanártól függhet, Soós Anna így válaszolt: „Igazából nem ezen múlik, mert hogyha a diák tudatosítja azt, hogy ez nem egy olyan módszer, amivel eredményt lehet elérni, akkor megteszi a megfelelő feljelentést, és kérheti azt, hogy egy másik bizottságnál vizsgázzon, hisz ilyen dolog történt vele. Nagyon fontos, hogy ezt tudja a diák, és hogy éljen ezzel a lehetőséggel. […] Az én diákkoromban is előfordult hasonló eset, viszont akkor is ez a szabály érvényes volt, hogyha a diák kérte, és megindokolta, akkor kérhetett egy másik bizottságot. Az, hogy kevésbé jutottak el az információk a diákokhoz, az tény, de a szabadságnak másik oldalról is megvan az ára, mert előfordulhat, hogy a szabad világ következtében a zaklatás is hangsúlyosabb lesz esetleg, mint az előző rendszerben volt. Vagy egyszerűen csak az van, hogy több eset kerül nyilvánosságra.”

Soós Anna rektorhelyettes azzal zárta a beszélgetést, hogy reméli, minél ritkábban kell a jövőben ilyen témáról beszélni, és szerinte a Metoo kampánynak biztosan meglesz a pozitív hatása. Bódizs Edit interjúját itt hallgathatják meg:

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink