Román rendezőnő nyerte az Arany Medvét

Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Ne érints meg című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68.-ik Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén tegnap.

Adina Pintilie dokumentarista stílusban készített alkotását a kritikák radikális kísérleti filmként jellemezték, amely a szexualitás témáját dolgozza fel tabuk nélkül. A több mint kétórás román-német-cseh-bolgár-francia koprodukció egy nő történetét meséli el, aki mások mellett pszichiáterhez és férfi prostituálthoz fordul segítségért, mert nem bírja elviselni mások érintését.

A 38 éves román rendezőnő az első, aki elnyerte az Arany Medvét, és öt éven belül a második román fődíjas a Berlinalén. Ugyancsak tegnap magyar díjazottja is volt Berlinárénak, ahol Bucsi Réka Solar Work című rövidfilmje megkapta az Audi Short Film Award nevű elismerést. A nagyjátékfilmes mezőnyben az idén 19 alkotás indult.

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a Berlinale nyitófilmje, Kutyák szigete című alkotásának ítélték oda.A zsűri nagydíját a lengyel Malgorzata Szumowska kapta Bögre című szatírájáért. A Berlinálé a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, és a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11 napos szemlén 78 országból 385 filmet mutattak be.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT ERDÉLY!

Live Video

Partnereink