Román reakció Orbán tusványosi beszédére

Bírálta Orbán Viktort, a 29. Tusványoson elmondott beszéde miatt Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt elnöke.

A politikus Facebook-oldalán nemcsak a magyar politikus szavaival, hanem tusványosi jelenlétével kapcsolatban is nemtetszését fejezte ki. Tomac szerint a centenárium évében megengedhetetlen, hogy Orbán Viktor akadálymentesen ünnepli Tusnádfürdőn a legnagyobb engedményeket, amelyeket Románia az utóbbi száz évben tett Magyarországnak. Az ellenzéki politikus szerint Klaus Johannis államfő és Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke, engedi, hogy Orbán Viktor úgy viselkedjen Tusnádfürdőn, mintha néhány napra ő lenne Románia miniszterelnöke. Tomac emkékeztetett arra, hogy pártja alkotmányossági kifogást emelt a marosvásárhelyi római katolikus líceum alapítása, valamint a közigazgatási törvénykönyv ellen is, amely szerinte „kötelezővé tenné a magyar nyelv használatát a közigazgatásban”.

Orbán Viktor tusványosi előadásában Románia és Magyarország közös építkezéséről beszélt, de figyelmeztetett arra, hogy ehhez kölcsönös tiszteletre van szükség.

 Kijelentette, a magyarok megértik, hogy a románság számára ünnep az idei centenárium, de annak megértését kérik, hogy a magyarok számára „ezen nincs mit ünnepelni”.  A magyar miniszterelnök szerint szembe kell nézni azzal, hogy a modern Románia száz éve nem tud mit kezdeni azzal a természeti ténnyel, hogy itt él másfél millió magyar, és Bukarest azt mondja, Székelyföld nem is létezik. A kormányfő jelezte: egyetért az RMDSZ Ezer év Erdélyben, száz év Romániában ünnepi szlogenjével, ami kifejezi, hogy Székelyföld akkor is létezett, amikor a modern Románia még nem létezett. A Magyar kormányfő azt üzente a roman politikusoknak, hogy ahelyett hogy tagadnák a valóságot, fogják fel inkább ezt a helyzetet erőforrásként. Tekintsenek Erdélyre erőforrásként, akarjanak erősödő Székelyföldet, erősödő magyarságot.

Forrás: Agerpres/MTI

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KULTÚRPRESSZÓ

Live Video

Partnereink