Részben igazat adtak Antál Árpádnak zászlóügyben

A román nemzeti jelképek törvényének alkotmányossági felülvizsgálatát rendelte el tegnap a sepsiszentgyörgyi bíróság abban az eljárásban, amelyet Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere kezdeményezett a város március 15-i feldíszítése miatt kirótt prefektusi bírságok ellen.

Az alapfokú végzés ellen a kihirdetés utáni 48 órában fellebbezhetnek a felek. A bíróság részben fogadta el a polgármester alkotmányossági óvását. A kifogásolt törvénycikkely azt írja elő, hogy más országok zászlaját csak a román zászlóval együtt, és csak hivatalos látogatások, nemzetközi összejövetelek esetében lehet középületekre és közterületre kitűzni. Antal Árpád jogi képviselője úgy vélte, ez a törvényi előírás ellentmond az identitás védelmére, valamint az egyenjogúságra vonatkozó alkotmányos előírásoknak.

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa március 14-én és 15-én is 5-5000 lejes bírságot rótt ki Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterre amiatt, hogy a nemzeti ünnepre a magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a két székelyföldi várost, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar zászló mellé egy román lobogó is kerüljön. A megbírságolt elöljárók egy olyan kormányhatározat-kiegészítésre hivatkoztak, miszerint “azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink