Rádiónk is megemlékezik az 56-os forradalomról

60 évvel ezelőtt, 1956 októberében lassan kibontakozott a forradalom. Előszele volt már, egyebek mellett az is, hogy 1956. október 16.-án a szegedi egyetemisták gyűlése kimondta, hogy kiválik a DISZ-ből, (mely kommunista irányítás alatt állt) és megalakítja a Magyar Egyetemi és Főiskolai Egyesületek Szövetségét. Október 22-én a budapesti, miskolci, pécsi, soproni diákgyűlések is csatlakoznak a szövetséghez.

Azon a napon, október 22-én, a budapesti műegyetemen 16 pontba foglalták követeléseiket: pl. a szovjet hadsereg kivonulása, Nagy Imre kormányfői kinevezése, többpárti szabad választások megtartása, szabadságjogok biztosítása, a magyar nemzeti szimbólumok szabad használata, Rákosi Mátyás bíróság elé rendelése, és a bérek rendezése.

1956 októberében a diktatúra különös ponthoz érkezett. Magyarország határain belül a Rákosi Mátyás —Nagy Imre rivalizálás, a sztálinisták megtorpanása, a határokon kívül pedig a Szovjetunió belpolitikai harcai, illetve az osztrák államszerződés és a lengyel felkelés a lakosság előtt felvillantotta annak lehetőségét, hogy most esetleg meg lehet dönteni a diktatúrát. A forradalom és szabadságharc 1956 október 23.-án kezdődött!

Ezen a héten a Marosvásárhelyi Rádió is adózik a forradalom áldozatai előtt és megpróbáljuk (a teljesség igénye nélkül) néhány olyan aspektusát kiemelni az eseménynek, melyeket fontos mindannyiunk emlékezetébe vésni. Az 1956-os forradalom 60. évfordulója, egész hetet felölelő műsorsorozat lesz a Marosvásárhelyi Rádióban. Olyan interjúkat hallgathatnak majd, melyek felidézik a történéseket, műsorainkban szólunk arról is, hogy milyen mértékben tartjuk fontosnak életben tartani az emlékezést, de olyan érdekességekkel is szolgálunk, mint például az, ahogyan tálalta az eseményeket a marosvásárhelyi, korabeli újság.

Írják meg nekünk, Önök milyen módon értesültek a magyarországi eseményekről? Elérhetőségeink: elektronikus levélben az adas@marosvasarhelyiradio.ro vagy FB bejegyzésben, a Marosvásárhelyi Rádió oldalán.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink