Problémás volt ez a tavasz a gazdák szempontjából

„Nem rózsás a háromszéki gazdák helyzete, hiszen a szárazság miatt nem jók a kilátásaik”, állapította meg Könczei Csaba. A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint minden kultúra megsínyli a csapadékmentes időszakot, ezért idén nem lehet kiemelkedő terméssel számolni.

A mezőgazdasági szakember szerint probléma, hogy a legutóbbi esős periódus is egyenletlen volt, még mikrorégiókon belül is nagy volt az eltérés, egyes helyeken összesen 40-50 liter eső esett, máshol csak 5-10 liter csapadék hullt. Most ismét száraz periódus van, és félő, hogy ha a következő napokban nem lesz eső, a földből kibújt növények elszáradnak.

Könczei Csaba szerint a gazdák szempontjából problémás ez a tavasz, ezért ahol tehetik beindították az öntöző rendszereket. Gond viszont az, hogy a háromszéki mezőgazdasági területek alig töredéke öntözhető. Szépmező térségében 1598 hektáron lehet öntözni, emellett most értékelődik fel az, hogy a Maksa és Csernáton térségében az elmúlt években mintegy 2000 hektárnyi területen engedélyeztették a felszíni vizekből való öntözést.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink