Potozky László – Éles

Potozky László Éles, a hangoskönyv Bányai Kelemen Barna előadásában.

„Nem telhetett el úgy két-három nap, hogy ne vegyem kézbe a körömollót, karcoltam magam, ha nem működött az internet, ha patkányt láttam az utcán, …, karcoltam magam, amikor öngyilkos lett Csákányka, …, ha senki se járt az utcán és magányos voltam, ha kipurcant a DVD-író, és persze karcoltam magam, ha, bármennyire is kerestem, nem találtam okot, amiért karcolhatnám magam.”

banyai_kelemen_barna

A Marosvásárhelyi Rádió bemutatja Potozky László Éles című regényének hangoskönyv változatát Bányai Kelemen Barna színművész előadásában csütörtökön este fél 9-től a Litera-túrában. Rádióra alkalmazta Tompa Enikő. Műszaki munkatárs ifjabb Kacsó Tibor. Zenei illusztráció: Dio – Holy diver album.

Potozky László 2016-ban Békés Pál-díjat kapott ezért a regényéért. A Magvető kiadónál, 2015-ben megjelent Élesről, körülbelül 40 irodalmi recenzió jelent meg, illetve számos rádió és tévé interjú készült az íróval. A regény életérzéséről, generációs vonzatairól számos író-olvasó találkozón beszélgettek. A regényhez Tompa Andrea  írt fülszöveget: „Legjobb fájdalomcsillapító a fájdalom.” Fiatal férfiről talán még soha nem írták le így a lebomlás stációit. Olyan, egyetemi fedőéletet élő fiú belülről elmesélt története ez, aki csak saját fájdalmába képes kapaszkodni, tigriscsíkjaiba, amiket a combjára karcol körömollóval. Mellette ott egy szintén egyetemista lány, aki jó ideig prostitúcióból élt. Egy egész nemzedék karmolja itt önmagát.

Potozky László erős jelenléttel szólal meg ebben az éles, kétségbeejtő világban, melyhez sem szellemileg, sem érzelmileg nem lehet kapcsolódni, a tompultság az egyetlen viszony. Csak fizikai fájdalom van, aztán már az sem. A kábulat meg a Facebook villogó üressége az egyetlen kapaszkodó, míg végül a kemény férfivilág szereplői felfalják saját férfiasságukat, és fáradtan kanalazzák a herepörköltet a kocsmák félhomályában.”

Az Éles egy részlete megjelent lefordítva románra is, a Felfújható magány című antológiában, a Román Kulturális Intézet kiadásában.

Potozky László író, 1988-ban született Csíkszeredában, jelenleg Budapesten él. Az utolsó simításokkat végzi második – Mellettem fal munkacímű – regényének kéziratán, illetve a Független Mentorhálózat keretén belül – próza műfajban – pályakezdőket mentorál.

Egyetemre Kolozsváron és Marosvásárhelyen járt, kommunikáció, újságíró, valamint drámaíró szakos diplomákat szerzett.

2009 óta publikál, szépirodalmi írásai romániai, magyarországi, szlovákiai, szerbiai magyar nyomtatott és online folyóiratokban, valamint különböző antológiákban jelentek meg. A Marosvásárhelyi Yorick Stúdió 2014-ben színre vitte Sztrodzsegon című drámáját. Az Élest megelőzően még két novelláskötete jelent meg: az Áradás (2011) és a Nappá lett Lámpafény (2013).

Felhívjuk figyelmüket, hogy az erős és megrázó témákat leíró tartalom miatt a hangoskönyvet kizárólag felnőtt hallgatóknak ajánljuk. Kérjük, vegyék komolyan a kiskorúak jogaira és védelmére vonatkozó figyelmeztetést, köszönjük szépen!

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink