Politikai hadjárat áldozata a katolikus iskola

A marosvásárhelyi római katolikus iskola szülői közössége tegnap délután rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette: a tanügyminiszter nem vette át, nem fogadta be azokat a jelentkezési lapokat, amelyeket az elmúlt napokban gyűjtöttek. Több mint 110 szülő kérelmezte, hogy a katolikus iskolába írathassa gyermekét. Erre az aláírásgyűjtésre azt követően került sor, hogy a Vatikán bukaresti nagykövete a múlt héten a tanügyminisztertől arra kapott ígéretet, hogy megfelelő számú jelentkező esetén jóváhagyja a cikluskezdő osztályok indítását a római katolikus iskolában.

A rendkívüli sajtótájékoztatón a szülők elmondták: a tanügyminiszter egy végleges bírósági ítéletre hivatkozva utasította el a szülők kérését. A bírósági ítélet lényege, hogy felfüggesztette azt a 2015- ben kiadott tanfelügyelőségi határozatot, amely az Unirea főgimnáziumból és a Bolyai középiskolából átsorolt néhány osztályt a római katolikus iskolába. A bírósági döntés értelmében a 2015-ben átment osztályokat vissza kellene sorolni az eredeti tanintézményükhöz. Ha ez a gyakorlatban is megtörténik, akkor megszűnik a felekezeti iskola önálló jogi személyisége, mert 300 alá csökken a diáklétszám.

Erdei Edit-Zsuzsánna összeállítása a rendkívüli sajtótájékoztatón, majd a szülői közösség délutáni főtéri tüntetésén készült. Az interjúban megszólal Csíky Csengele, Kovács Levente, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke, illetve Novák Zoltán, Maros megyei szenátor.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink