Párizsi merénylet: az Iszlám Állam magára vállalta a támadást

Eddig 128 halálos áldozatot és 180 sérültet követeltek a tegnap esti, párizsi terrormerényletek. A sebesültek közül 80-an súlyos állapotban vannak – tájékoztat a francia Főügyészséghez közeli forrásokra hivatkozva a France Presse és a Reuters hírügynökség. Utóbbi úgy tudja, 99 személy állapota kritikus.

A Charlie Hebdo hetilap szerkesztősége ellen elkövetett merénylet után 10 hónappal Franciaországban rendkívüli állapotot hirdettek ki, miután az éjszaka hat különböző helyszínen hajtottak végre támadásokat. Több fegyveres férfi behatolt a Bataclan koncertterembe, ahol az amerikai ‘Eagles of Death Metal’ együttes koncertezett. Azt kiáltottak: Allah Akbar!, azaz Allah nagy!, majd gépfegyverekből tüzet nyitottak az emberekre. A nézőket 3 órán keresztül tartották túszként, ez idő alatt 82 személyt meggyilkoltak. Egy szemtanú szerint a terroristák a szíriai francia katonai beavatkozással próbálták indokolni tettüket. Idézem a szemtanút: “Világosan hallottam, mit mondtak a túszoknak. Ez Hollande bűne, az elnökötök bűne, nem kellene beavatkoznia Szíriában. De említették Irakot is” – eddig az idézet a 35 éves Pierre Janaszak szemtanútól. A rendőrök éjszaka fél egy körül indítottak támadást a terroristák ellen, az akció éjszaka 1 órakor zárult. A négy túszejtőt megölték. A nemzeti stadionnál, ahol német-francia barátságos labdarúgó mérkőzés zajlott, este fél 10 előtt történt az első robbantás. A mérkőzésen Francois Hollande francia elnök is jelen volt, akit kimenekítettek a stadionból. A helyszínen összesen három robbanás volt, egy civil és három támadó vesztette életét. Párizs keleti részén, a Charonne utcában 18 személy halt meg. Egy tanú azt mondta, 2-3 percen keresztül hallott lövéseket gépfegyverből. Valamivel északabbra, az Alibert utcában egy vendéglő teraszánál intézett támadásban legalább 12-en vesztették életüket. További, legalább 5 személyt a Bataclan teremtől néhány száz méterre öltek meg. A hatodik támadás a Voltaire sugárúton történt, amely ugyancsak nincs messze a Bataclantól, itt a támadó és még egy személy halt meg.

A párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el holnapra.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a párizsi támadásokért. Ma kiadott hivatalos közleményében vállalta a felelősséget a Párizsban elkövetett merényletekért az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet – adja hírül az MTI.

AGERPRES/MTI

Forrás: index.hu
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TURISZTIKAI MŰSOR – TÜNDÉRKERT

Live Video

Partnereink