Ősszel újraindulhat a katolikus iskola

Van jogi megoldás arra, hogy már ősztől ismét megnyithassa kapuit a marosvásárhelyi katolikus gimnázium – erősítette meg Kelemen Hunor az RMDSZ szövetségi elnöke tegnap.

A politikus elmondta, az alkotmánybíróság döntését követően egyeztettek a koalíció vezetőivel az oktatási miniszter jelenlétében, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenlegi tanügyi törvény is lehetővé teszi az iskola újraalapítását. Tájékoztatása szerint a jogszabály 62-ik paragrafusának negyedik bekezdéséhez tett kiegészítés a megoldás kulcsa. A bekezdés előírja: ha egy közigazgatási egységen belül az oktatási minisztérium által megállapított határidőig nincs elfogadva az iskolahálózat, akkor a miniszter egy rendelettel jóváhagyja az iskolahálózatot, „beleértve a közigazgatási egységen belüli állami, egyházi és magániskolák létrehozását, megszüntetését, összeolvasztását vagy szétválasztását.

Kelemen Hunor emlékeztetett: ez a kiegészítés tavaly az RMDSZ javaslatára került be a tanügyi törvénybe, nem támadták meg az alkotmánybíróságon, tehát hatályban van. Hangsúlyozta: Ma Marosvásárhelynek nincs iskolahálózata, ezért az oktatási miniszter egy rendelettel jóváhagyhatja azt az iskolahálózatot, amelyben szerepel az katolikus gimnázium is. A szövetségi elnök ugyanakkor nem kívánt jóslatokba bocsátkozni arról, hogy mikor születik meg a miniszteri rendelet.

Forrás: Maszol
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

NAPRAKÉSZ

Live Video

Partnereink