Országszerte tüntetésre készülnek a szakszervezetek

Nagyszabású tiltakozó megmozdulást jelentett be mára az Országos Szakszervezeti Tömb és az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség.

A főváros mellett az ország több nagyvárosában is utcára vonulnak, de Milánóban, Zürichben és Párizsban is demonstrációra készülnek az ott élő románok. Így tiltakozva a kormánynak az adótörvénykönyv és az igazságügyi jogszabályok módosítására irányuló tervei ellen. A tüntetés felhívásában az áll, hogy legfőképp a kormány azon döntése miatt elégedetlenek, amellyel 2018. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítási járulék terhét az alkalmazóról az alkalmazottra ruházták át. De nem értenek egyet azzal a sürgősségi kormányrendelettel sem, amely kötelezi a munkáltatókat, hogy december 20-ig újratárgyalják a bruttó béreket a munkavállalókkal, hogy változatlan maradjon az alkalmazottak nettó fizetése. Hírügynökségi beszámolók szerint 42 civil szervezet is jelezte, hogy részt vesz a kormány intézkedései ellen irányuló tüntetésen. A Hotnews.ro portál megjegyzi, ez az első alkalom, hogy a civil szféra és a szakszervezetek mellé áll.

A mai tüntetéssorozaton a news.ro hírügynökség értesülései szerint Dacian Cioloș is részt vesz.

A negyedik Ponta-kormányt váltó volt technokrata miniszterelnök a fővárosi tüntetőkhöz fog csatlakozni. A politikus, akiről egyelőre csak találgatni lehet, hogy milyen mértékben kíván beleavatkozni a hazai belpolitikába tegnap Facebook-bejegyzésben bírálta a szociál-liberális kormányt. Úgy fogalmazott a Szociáldemokrata Párt valamint a Liberálisok és Demokraták Szövetsége valóban megbízást kapott a választópolgároktól a kormányzásra, ezt a bizalmat azonban eljátszották a pártelnökök akkor, amikor az igazságügyi törvények módosítása mellett döntöttek. Cioloș szerint a törvénymódosítási folyamatot mielőbb le kell állítani, és szakértők, valamint a Velencei Bizottság bevonásával kell újrakezeni.

Forrás: Digi24/News.ro
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink