Országos tiltakozás az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében

Az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében és a bírói hatalom politikai befolyás alá helyezése ellen tüntettek tegnap este Bukarestben.

A korábbi kormányellenes demonstrációktól eltérően nem a kormány székháza előtt, hanem az 1989-1990-es kommunista-ellenes megmozdulások történelmi helyszínén, az Egyetem téren gyülekeztek a bukaresti tüntetők. A téren több ezren gyűltek össze, megbénítva a járműforgalmat a belvárosban. A tüntetők „Mindenki az igazságszolgáltatásért” feliratú táblákkal érkeztek, a tér „Igazságot, nem korrupciót”, „PSD a vörös pestis” skandálásoktól volt hangos. A tüntetés résztvevői az Egyetem térről a parlament elé vonultak, ekkora egyes források szerint már 15 ezren voltak. A csendőrség több rendbontót előállított, illetve olyanokat, akiknél fegyverként használható tárgyakat találtak. A demonstráció dátumát a szervezők már az óévben kitűzték, jóval azelőtt, hogy tudomásuk lehetett volna a január elején kipattanó kormányválságról, és arról, hogy Viorica Dăncilă EP-képviselő személyében olyan politikus kap kormányalakítási megbízást Romániában, aki tavaly az Európai Parlament szószékéről vette védelmébe a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, a tömegtüntetések hatására később visszavont, elhíresült 13-as kormányrendeletet.

Több ezren vonultak utcára tegnap este az ország nagyobb városaiban is az igazságügyi törvények módosítása ellen tiltakozva.

Hírügynökségi jelentések szerint Kolozsváron kétezren tüntettek, PSD- és kormányellenes rigmusokat skandálva. Temesváron háromezren vonultak utcára, Nagyszebenben néhány százan gyűltek össze, Marosvásárhelyen mintegy félezren, Brassóban kétszázan tüntettek a prefektúra épülete előtt. Emellett Szatmárnémetiben, Besztercén, Nagybányán, Zilahon, Jászvásáron, Galacon és Botoşani-ban is utcára vonultak kisebb csoportok. De szolidaritási megmozdulásokat tartott szerte Európában az emigrációban élő románság is.

Forrás: Agerpres/MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink