Óriásit bukott az állam az észak-erdélyi autópályával

Több mint félmilliárd eurót veszített a román állam azon a szerződésen, amelyet az amerikai Bechtel útépítő társasággal kötött az észak-erdélyi autópálya megépítésére – derül ki egy pénzügyminisztériumi jelentésből.

A Ciolos-kormány idején, tavaly decemberben véglegesített jelentést a Digi24 hírtelevízió szerezte meg, és ismertette. A minisztérium ellenőrei megállapították, hogy az államot összesen több mint 525 millió euró értékű kár érte a Bechtellel kötött szerződés miatt.

Mint ismert, Románia 2003-ban kötötte meg az amerikai óriásvállalattal a Nagyvárad-Kolozsvár-Marosvásárhely-Brassó nyomvonalra tervezett, 415 kilométer hosszú autópálya építési szerződését, amelynek összértékét akkor 2,2 milliárd euróra tervezték. A 2013-as szerződésbontásig a Bechtel a pályának a Kolozsvár mellett elhaladó 52 kilométeres szakaszát építette meg, és a magyar-román államhatár és Berettyószéplak közötti 64 kilométeres szakaszon végezte el a munkálatok mintegy felét. Az állam 1,2 milliárd eurót fizetett ki az amerikai társaságnak. A minisztériumi ellenőrök szerint az állam indokolatlanul fizetett például 40 millió euró előleget az építőnek, és 2011-ben annak ellenére utalta át az útépítő által kért összeget, hogy a román államot képviselő ellenőrök nem ismerték el a kifizetett munka elvégzését. Kár érte az államot a szerződés 2013-as felbontásakor is, amikor 37,2 millió eurót fizetett az útépítőnek, holott – a jelentés szerint – a Bechtelnek voltak tartozásai a román állammal szemben. A pénzügyminisztériumi jelentést a közútkezelő társaságnak is elküldték, amely azonban kifogásolta a számításokat, és a pénzügyi jelentés újbóli elkészítését kérte.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KŐBE ZÁRT MÚLTUNK

Live Video

Partnereink