Orbán Viktor szerint szeptembertől nagy változások jönnek

Az egymilliomodik visszahonosult magyar állampolgárt köszönthettük – ez volt a legfontosabb az eltelt évben – kezdte ma tusnádfürdői előadását kevéssel fél 12 előtt a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor előadása elején az áprilisi országgyűlési választások eredményére utalva hangsúlyozta: a nemzetegyesítés folyamata nemzetépítéssé alakult át. Ezt követően a magyar kormány céljait körvonalazta: Magyarország 2030-ig tartozzon az Európai Unió 5 legjobb, legversenyképesebb országa közé – említette a célok között. Szerinte a legfontosabb az egész Kárpát-medence újjáépítése, ugyanis, mint fogalmazott: véget ért a száz év magány – korszaka. Magyarország szomszédainak az ország infrastrukturális, energetikai, védelmi politikai, haderő-fejlesztési összekötését ajánlotta. Fektessenek be egymás térségeibe – mondta, majd az óvodaépítési programot említette példaként. A modern Románia száz éve nem tud, mit kezdeni az itteni magyarsággal – fejtette ki a centenáriumi év kapcsán a kormányfő. Ahelyett, hogy tagadnánk a valóságot, fogjuk fel inkább erőforrásként ezt a helyzetet, tekintsünk Erdélyre is ekként – mondta.

A miniszterelnök a magyar kormány céljairól és biztonságos Közép-Európa építéséről is beszélt. Orbán Viktor 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nagyszínpadán elhangzott előadását helyszíni munkatársunk, Boér Károly foglalja össze.

Tőkés László: az erdélyi magyarság ügye közel száz évvel elcsatolása után is rendezetlen

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László szerint Nagy-Románia létrejöttének centenáriuma jó alkalom lenne a román-magyar viszony rendezésére.

Tőkés László ma Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közösen tartott fórumon kifejtette: az erdélyi magyarság ügye közel száz évvel elcsatolása után is rendezetlen, és többé-kevésbé így van a többi elszakított nemzetrésszel is. A román centenáriumi jubilálás jobbára nacionalista, nacionálkommunista klisékre épül, központi eleme a magyarságról alkotott hagyományos ellenségkép kultiválása – közölte. Tőkés László úgy vélte: a román centenárium mindezek ellenére jó alkalom lenne az erdélyi magyarság ügyének megoldására, a románok és magyarok megbékélésére.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink