Olvasás és nevelés a könyvvásáron

Idén is megrendezésre került a 23. Nemzetközi Könyvvásár keretében a fiatal olvasóknak szóló játékos versengés, az Olvasd el, és játssz velünk!

A tegnapi napon a IX – XII. osztályosokat hívták olvasójátékra, akiknek Kalapos Éva Massza című művét kellett elolvasniuk. A napokban sor kerül a III-IV. osztályosok vetélkedőjére is, ők Kertész Erzsi Fény Sebestyén – t olvasták, míg V-VIII. osztályosoknak Wéber Anikó El fogsz tűnni című művéből kell felkészülniük.

Kalapos Éva Massza regénye az online és az offline megfélemlítésről szól, amit Ráber Patriknak (is) el kell szenvednie. Ráber Patrik tök átlagos. Tizennégy múlt, egy hatosztályos gimibe jár, normális családja van és néhány (kevésbé) normális barátja. A haja szőke, a szeme sötétkék, a testalkata átlagos. A lányok alig veszik észre. Legalábbis a legtöbb. Ráber Patrik mégis elüt az átlagtól. Színésznek készül, szabadidejében verseket és monológokat tanul. A családja nem igazán érti meg, ahogy az osztálytársai sem. Ráber Patrik kretén.

Ráber Patrik nyomorék. Ráber Patrikra nincs szüksége a világnak. Legalábbis azok szerint, akik zaklatják őt A középiskolások olvasójátéka négy fordulóból állt, amely a mű alapos ismeretét célozta meg, illetve kreativitást, és csapatmunkát is igényelt.

Fordulók:
1. Villámkérdések, melynek lényege azt volt, hogy a csapatoknak öt perc alatt kellett megválaszolniuk hat kérdést.

2. Egybehangzó, ami igaz – hamis válaszadásokra volt felépítve. Mindenik csapat két tagja háttal ült egymásnak, egy – egy piros lapot tartottak kezükben, és a műalkotással kapcsolatos állításra igazzal vagy hamissal kellett tippelniük. A maximális pontszámot csak akkor kaphatták meg a csapatok, ha mindkét csapattag helyesen tippelt.

3. Szövegrészletek felolvasása, amiben a csapatoknak pontosan meg kellett határozniuk, hogy az elhangzott szövegrészletben milyen szereplők játszanak, illetve hol és mikor játszódik az elhangzott jelenet.

4. Dramatizálás, ami a regényből kiragadott részlet továbbgondolását és előadását jelentette, mégpedig úgy, hogy meg kellett változtassák a regénybeli történések menetét pozitív vagy negatív irányba. Erre a feladatra tíz percük volt a résztvevőknek, akik ez idő alatt elképzelték a jelenetet, megírták szövegüket a kívánt befejezés függvényében, kiosztották a szerepeket, és végezetül bemutatták három perc alatt.

Fekete Erzsébet, a középiskolások játékvezetője megelégedéssel tapasztalta, hogy a csapatok részletbemenően ismerték a műalkotást. Nagyon kreatívan megoldották a feladatokat, főként, ami a dramatizálást illeti: meglepő, megdöbbentő jeleneteket láthattunk.– vallotta.

Az Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték első helyezettjei, a marosvásárhelyi Református Kollégium 12. diákjai, Henter Edit, Jákob Emese, és Szombat Beáta – Anetta lettek. Ők alkották a Kincskeresők csapatot. A Massza című regény mindnyájuk tetszését elnyerte, főként azért, mert azonosulni tudtak a főszereplő problémáival.

Nem szabad kiközösíteni senkit. Nem baj, ha valaki más, és eltér a többiektől. Mindenkit el kell fogadnunk olyannak, amilyen. – mondta komolysággal az egyik csapattag, majd folytatta a regényből idézve: „Azt add másnak, amit te is szeretnél kapni.”

Az összeállítást Magyari Izabella készítette.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink