Nőhet jövőre az országos minimálbér?

Jövő évben nőnie kell az minimálbérnek – vélik a legfontosabb Maros megyei szakszervezeti szövetségek vezetői a kormány és a munkaügyi minisztérium képviselőivel a témáról folytatott tegnapi, első tárgyalások után.

A szakszervezetisek a tárgyaláson azt javasolták, hogy jövő év január elsejétől 200 lejjel emeljék a legkisebb fizetést, melynek a növelés nyomán 1450 lejnek kellene lennie. A kormány azonban két lehetőséget körvonalazott: az egyik a minimálbér befagyasztása, a másik annak 10 százalékos növelése. Emiatt a tárgyalásokkal leálltak. Az Alfa Kartell Szakszervezet Maros megyei elnöke, Markos György kifejtette: tekintettel arra, hogy ki kell dolgozni a jövő esztendő költségvetését, kérték a minimálbér emelését. Hangsúlyozta: ennek érdekében folytatják a nyomásgyakorlást a döntő tényezők irányába.

Közben a munkaügyi minisztériumnál szakbizottság fogja elemezni a minimálbér növelésének esetleges hatásait. Ha ez becsületes lesz, a fizetésemeléssel kapcsolatos döntést nem kellene befolyásolnia annak, hogy választások következnek – véli a Fratia Szakszervezeti Szövetség Maros megyei vezetője, Călin Cociș, aki szerint a jelenlegi minimálbér annyira alacsony, hogy nem képes méltó életkörülményeket biztosítani.

A következő két hétben találkozni fognak a szakszervezetek és a patronátusok, hogy javaslatot tegyenek a jövő évi legkisebb fizetés összegére. Ezt követően a kormány – mandátuma végéig – megállapítja az új minimálbért. Rögtön a választások után – valószínűleg december 14-én, amikor kormányülés is van – újra találkozóra kerül sor. A kabinet aznapi ülésén határozatot fogad el a 2017-es minimálbérről.

Az Európai Unióban Bulgária mellett jelenleg Romániában a legalacsonyabb a minimálbér, még a nem uniós Szerbiában is több a legkisebb fizetés, mint itthon. Romániában 1 millió 300 ezren dolgoznak havi bruttó 1.250 lejért.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KULTÚRPRESSZÓ

Live Video

Partnereink