Nincs egyértelmű válasz a demográfiai válság kérdésére

A fejlett országoknak bevándorló munkaerőhöz kellene folyamodniuk annak érdekében, hogy ellensúlyozzák aktív életkorú lakosságuk elkerülhetetlen csökkenését és a gazdaságnak a népesség elöregedéséből adódó lassulását – javasolta hétfőn a Nemzetközi Valutaalap.

„Bár a migránsok befogadása problémákat is okozhat és politikai értelemben visszaüthet, ugyanakkor lehetőséget jelenthet a befogadó országok számára, ugyanis a fejlett gazdaságok nem képesek felvenni a harcot az aktív életkorú lakosság elöregedéséből adódó gazdasági visszaeséssel” – fogalmaz a Nemzetközi Valutaalap jelentésében, amelyet a jövő héten Washingtonban zajló tavaszi közgyűlése előtt tett közzé.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője szerint nem lehet egyoldalú választ adni a kiöregedés és a demográfiai válság kérdésére. „Egy biztos, olyan közpolitikát kell kigondolni, olyan társadalmi, politikai légkört kellene létrehozni a problémás országokban, úgy Romániában is, amelyben reménység és perspektíva van. Sokan azért hagyják el az országot, mert belefáradtak az állandó bizonytalanságba.” – nyilatkozta Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. Riporter: Magyari Izabella.

 Az Egyesült Nemzetek Szervezetének becslései szerint az évszázad közepére a fejlett országok csaknem felében csökkenni fog a népesség. A munkaképes korú dolgozóknak néhány évtizeden belül kétszer annyi idős embert kell majd eltartaniuk, mint ma – a Nemzetközi Valutaalap szerint. A jelenségről Horváth István szociológust kérdeztük.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink