Nemcsak a színésznőket zaklathatják

Zaklatás nemcsak a filmvilágban vagy a színházi kullisszák mögött fordulhat elő. Jelen lehet az élet minden területén, egy nagyüzemben, a tanintézményekben vagy akár a vendéglőiparban is. Kelemen Anna több éves pincéri tapasztalattal rendelkezik, több vendéglőben dolgozott már. A pincérek esetében főleg a vendégek részéről áll fenn a zaklatás veszélye, de néha a vendéglőtulajdonos is állhat elő furcsa kérésekkel.

Kelemen Anna elmondta, hogy vele nem fordult elő még, hogy a vendégek zaklatták volna (azon kívül, hogy egyszer utánadobtak egy sörösüveget!), de az előző munkahelyén a tulajdonos egyszer kitalálta, hogy mélyebb dekoltázsban szolgáljanak fel a pincérnők. Természetesen mindannyian tiltakoztak, ő volt a kolleganők szószólója, és elmagyarázta a vendéglőtulajdonosnak, hogy nem látja ennek lényegét, mert nem hiszi, hogy ezzel többet kapna a vendég vagy ezzel a szolgáltatás minősége javulna. Startból, határozottan visszautasították ezt a rendelkezést, és nem voltak hajlandóak beöltözni a szexi blúzba. Szerinte „A lényege a pincérségnek a kedvesség, a mosoly, a türelem, mert ahogy te viszonyulsz a vendégekhez, úgy viszonyulnak majd ők is hozzád. Persze mindenkinek lehetnek rosszabb napjai.”

Vele még nem történt meg, hogy egy kliens csípős megjegyzést tegyen a kinézetére, a nőiességére vagy ruházatára, de ezt annak tulajdonítja, hogy tudja, hogyan bánjon a vendégekkel. Nekik a képzésen azt tanították, hogy a pofátlan vendéggel is mindig szépen kell beszélni. „Akármilyen pofátlan valaki, kedvesen kell viselkedni vele, viszont meg lehet tartani a távolságot, nem vagyunk olyan közeli viszonyban, hogy megengedjem, hogy hozzámérjen. Mert ha egyszer megengedted…” Ez inkább a fiatalabbaknál fordul elő, jegyzi meg, akik éjszakai bárokban, kaszinókban dolgoznak, hogy a popsijukat megfogja egy-egy fiatal srác, vagy odaszól valami olyasmit, ami nem megengedett. Ilyenkor kikérheted magadnak? – tettük fel a kérdést. Szerinte „ezt szépen és udvariasan meg kell és meg lehet mondani. Persze vannak dúrvább helyzetek is, amikor egy vendég többet iszik a kelleténél, elszabadulhatnak a dolgok. Ilyenkor kezdődnek a hangoskodások, de te, mint pincér, abba kell jársz, hogy rávedd, hogy türtőztesse magát, és ha nem megy szép szóval, akkor szólsz a főnökségnek vagy akár a rendőrséget is ki lehet hívni”. Előző munkahelyén megtörtént, hogy „két vendég összeszólalkozott, nem bajlódtak ők velünk, de mivel hogy benn van a te helyiségedben, akkor te is odaszólsz, hogy nem szép dolog, amit csinálnak”. Ha ismét fennállna egy ilyen eset, ugyanezt tenné: előbb próbálna szólni ő maga, aztán szólna a vezetőségnek, ha nem sikerülne megoldani a helyzetet, továbbmennének.

Bódizs Edit interjúsorozatának részeként a Kelemen Annával készült beszélgetés itt hallgatható meg.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink