Nekünk kell lépni egy tisztább Marosvásárhelyért

DSC_7234Közösen egy tisztább környezetért elnevezésű közvita zajlott tegnap délután a Marosvásárhelyi rádió stúdiótermében, amelyen a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a megyei környezetőrség, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, a megyei tanács, a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal, a Vízügyek, valamint civil szervezetek és a sajtó képviseltették magukat.

A vita tárgya és a rendezvény fő célja az volt, hogy hogyan lehetne tisztán tartani a Marospart városunkkal határos, három kilométeres szakaszát, amelyet ugyancsak rádiónk szervezésében, idén tavasszal, közös összefogással sikerült kitakarítani. Sajnos a partszakasz nem maradt sokáig tisztán, ezért egy olyan megoldásra lenne szükség, amely a tisztaság megőrzését biztosítaná. Milyen következtetésekre jutottak a résztvevők?

Szász Attilát, rádiónk főszerkesztő helyettese a találkozó végén így nyilatkozott: “Első perctől kezdve tudtuk, hogy ma sem oldjuk meg a szennyezés kérdését. Viszont ebben a törekvésünkben az egy fontos mozzanat, hogy egy képzeletbeli asztalhoz ültettük mindazokat az érintetteket, intézményeket, a civil szféra képviselőit, sőt magánszemélyeket, a sajtó képviselőit, akikkel ugyanarról a kérdésről tudtunk nyugodtan, higgadtan, nyíltan és őszintén beszélgetni. Kiderült, hogy a probléma sokrétű, sok intézményt érint, és a felelősséghárítás sajnos egy működő megoldás még mindig. Viszont elhangzottak konkrét javaslatok is, például kamerák telepítése a helyszínen, és az, hogy a büntetések kirovása esetén a sajtót is kell értesíteni, mert ezáltal nemcsak a szemetelő személyt bátortalanítjuk el, hanem mindazokat, akikhez ez az információ eljut.”

Makkai Gergelynek, Marosvásárhely alpolgármesterének alkotó jellegű ötlete volt, hogy egy nemkormányzati szervezet vállalja fel, mutassa meg, hogy kell tisztán tartani a Maros-partot.DSC_7239

Mert “kritizálni lehet, lehetünk forradalmárok, mindent a fejére olvashatunk a helyhatóságoknak, amely mindent megpróbál tenni azért, hogy ez jó legyen. Ha ez nem sikerült nekünk, ők talán megmutatják hogyan kell! Én három hónapja vagyok alpolgármester, aki tőlem azt várja, hogy félisten legyek, az csalódni fog. Én is csak egy egyszerű ember vagyok, most találkoztam ezzel a kérdéssel, de ha jól tudom, ez talán már nem közterület. Ha nem közterület, a polgármesteri hivatal nem szólhat bele ennek az irányításába! Az egy közkedvelt szórakozóhely (a Sörpatika és környéke), elsősorban aki odamegy, ne szemeteljen! Másodsorban pedig a Környezetvédelmi Őrség tegye ott a dolgát!”

Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány ügyvezető elnöke elmondta, hogy a kétezres években a Rotaract keretében tevékenykedett, és akkor is ugyanolyan szemetes volt a Maros-part ott, mint most, és szerveztek akkor is takarítási akciókat. Ezeket az akciókat 5-6 éven keresztül folytatták, kukákat is kihelyeztek, de azok mindig tele voltak, mert a Köztisztasági Vállalat csak ritkán ürítette ki őket.

Máté János, a Maros Megyei Környezetőrség képviselője a találkozón elmondta, hogy ők a Maros-parton is igyekeznek tenni a dolgukat, tehát ha tudomásukra jut, vagy személyesen találkoznak ilyen problémákkal, akkor nem futnak el a felelősség elől. “Talán ezek a problémák akkor oldódnak meg, hogyha minden résztvevő felvállalja, és tisztességesen elvégzi a munkát, és ha felméri, hogy mennyi ebből a hatalmas munkából az ő felelőssége és kötelessége, akkor szerintem nem kell magyarázkodnunk. Ha mindenki tisztességgel elvégzi az ő szeletét, akkor ezek a problémák meg fognak oldódni!”

DSC_7244Unger Zsombor, Marosvásárhelyi EKE elnök a találkozón felhozta példaként, hogy a szervezet hogyan vigyáz az Istenszéke természetvédelmi terület tisztaságára. A területen nincsenek szemetesládák, az ismertető táblák mellett a turistáknak külön fel szokták hívni a figyelmét, hogy ha a hegyre fel tudják magukkal cipelni a sok konzervet és üdítővel vagy sörrel tele PET-palackokat, akkor azokat üresen még könnyebb onnan lehozni.
Bódizs Edit összeállítása:

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

MÚLTKERESŐ

Live Video

Partnereink