Narancssárga figyelmeztetést bocsátottak ki

Nagymennyiségű csapadékra, kiadós havazásra és erős szélre figyelmeztető másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki ma az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország keleti részére, Moldvára, valamint a Déli és a Keleti Kárpátok egész térségére, a Székelyföldet is beleértve.

Az előrejelzés szerint holnap reggelig 50-60 milliméter csapadék várható, a magasabban fekvő területeken főleg havas eső és hó formájában. A hegyvidéken óránként 50-65 kilométeres sebességű szél lesz hófúvással. Az éjszaka lehullott hó fennakadásokat okozott a közlekedésben és áramellátásban. Ma reggel a Nagyvárad és Kolozsvár közötti E60-as főút forgalmát bénította meg csaknem félórára egy úttestre dőlt fa. Gyergyószentmiklós és Gyilkos-tó közötti közúti összeköttetést vágta el egy úttestre dőlt fa. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a térségben térerő híján nem működnek a mobiltelefonok sem. A hatóságok egy járhatatlanná vált útról visszafordult gépkocsivezetőtől szereztek tudomást a problémáról. A vasúti közlekedésben három veszteglő személyszállító vonat okozott jelentős késéseket: az erős szél egy fát döntött Szentsimon és Tusnádfürdő között a sínekre, és több órát vett igénybe a fa eltávolítása.

A Keleti Kárpátokban az Erdélyt Moldvával összekötő hágók mindegyikén több centiméteres hóréteg akadályozza a közlekedést, több helyütt vesztegelnek a teherautók.

Maros megyében 12 településen 3400 háztartás maradt áram nélkül, miután a szél által kicsavart fák villanyvezetékeket rongáltak meg. Az üzemzavar Nyárádszeredát és környékét érintette, a szolgáltató a délutáni órákra ígérte az áramellátás helyreállítását. A Fogarasokban megnőtt a lavinaveszély, a Balea-tónál meghaladja a másfél métert a hóréteg vastagsága. Az 1700 méter fölötti térségekben – az ötfokozatú skálán – négyes szintűre emelték a lavina-veszélyre figyelmeztető riasztást.

Akadozik a közúti forgalom Hargita megyében Marosvéhíz és Borszék térségében a 15-ös országúton.

Az erős havazás és a hó eltakarító gépek közlekedése miatt, csupán egy sávon lehet közlekedni. Brassó megyében, az 1-es országúton Brassó és Ploieşti, illetve Felsőtömös és Predeal között is gondok vannak. A havazás miatt több gépkocsi is elakadt és az út szélén vesztegel. Az Útügyi Társaság 250 hóeltakarító géppel dolgozik az akadályok elhárításán országszerte. A hatóság arra kéri a sofőröket, hogy ne induljanak útnak téli gumik és hólánc nélkül és legyen az autóban megfelelő mennyiségű üzemanyag.

Forrás: MTI/Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink