Nagyot ugorhat az üzemanyag ára

Sürgősségi kormányrendelettel készül az üzemanyagokra kivetett jövedéki adó növelésére a kormány. A Tudose-kabinet által előkészített tervezet indoklásában az áll, hogy az év első felében közel 770 millió lejjel csökkent az államkasszába befolyt összeg, és a jövedéki adó jelenleg „csak” 50-52 százalékát teszi ki az üzemanyag árának. A szaktárca szerint tarthatatlan, hogy Romániában kell uniós szinten a legkevesebbet fizetni 1 liter Euro-95-ös benzinért, a gázolaj ára is csak Luxemburgban és Bulgáriában alacsonyabb. A kormány által kezdeményezett változás szeptembertől léphet érvénybe, ami ellentmond annak a korábbi ígéretnek miszerint 2022-ig nem nyúlnak a jövedéki adóhoz.

A jogszabályjavaslat 22 %-al növelné a benzin jövedéki adóját, a gázolaj esetében 14 %-os lenne az emelés, és gyors számítások szerint, egy liter benzin 45 banival kerülne többe, vagyis 40 liter üzemanyagért 18 lejjel fizetnénk többet. Az üzemanyagra kivetett jövedéki adó megemelése növelni fogja az infláció mértékét is – jelentette ki tegnap a Román Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu, aki úgy vélekedett, hogy a fogyasztás növekedésének mértéke a válság előtti időszakéhoz hasonló. A Román Nemzeti Bank 1,6%-ról 1,9%-ra módosította az idei inflációs előrejelzését.

Mihály Csaba gazdasági szakértő szerint: „Várjuk ki a végét, hiszen ez a kormány is, akárcsak a korábbi, adóügyben rengeteget ötletel. Amint láthatjuk, a költségvetésben újabb bevételekre van szükség, ahhoz, hogy azokat a törvényeket, amelyeket elengedtek, és amelyek pénzbe kerültek, valahonnan kompenzálni lehessen. Eddig a rendelet csak terv szintjén létezik, és erről a pénzügyminisztérium honlapján olvashatunk, hogy ebből mi valósul meg, az akkor derül ki, amikor törvény formájában megjelenik. Mindenképpen egy ilyen mértékű üzemanyagnövekedés nyomást jelent majd az árakra”.

Az üzemanyag jövedéki adójának növekedése mellett van egy másik dolog is, amely – Mihály Csaba gazdasági elemző szerint – ugyancsak módosíthatja az árakat, illetve az inflációra is hatással lehet, éspedig az, hogy az ősz folyamán fogják bevezetni azt a szabályzatot miszerint valamennyi áfát fizető cég, külön számlán, egy bizonyos biztonsági alapot hozzon létre, amelyből egyrészt az áfáját fizeti, illetve ha csődöt mond, akkor ebből az alapból az állam az áfával kapcsolatos adósságait be tudja hajtani. Mindkét intézkedés megmutatkozik majd az árak alakulásában. „Ősszel a valószínűsíthető lépés az lesz, hogy az árakhoz hozzá fognak nyúlni: az élelmiszergyártók arra hivatkoznak, hogy rossz volt a termés, az energiaszolgáltató arra, hogy jön a tél, stb.” – véli a szakember.

Riporter, Magyari Izabella

Forrás: Agerpres/Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink