Nagyobb hangsúlyt kapott az EU-ban a kisebbségvédelem

Először készült olyan uniós éves jelentés az alapvető jogok helyzetéről, amely hangsúlyosan foglalkozik a kisebbségek védelmével is.

Sógor Csaba europarlamenti képviselő szerint az Európai Unió végre számos olyan tényt rögzített, amelyek kimondásával már régóta adósa volt a területén élő nemzeti kisebbségi közösségeknek.

Az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság (LIBE) kompromisszumokkal ugyan, de végül elfogadta a módosítóinkat. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a hosszú évek munkája végre beérni látszik. Egyre többen kezdik megérteni azt, hogy az EU-nak válaszolnia kell 50 millió nemzeti kisebbséghez tartozó polgárának, meg kell győznie őket arról, hogy odafigyel a helyzetükre– véli Sógor Csaba.

Szerinte fontos eredmény az is, hogy a legújabb uniós jelentés – amely a 2015-ös év tekintetében vizsgálja az alapvető jogok érvényesülését – külön fejezetet szánt a kisebbségeknek. A jelentésről tegnap este vitáztak, ma megszavazták a képviselők a strasbourgi plénumban.

A dokumentum jelentéstevője a felvidéki Nagy József volt. A jelentés kisebbségekre vonatkozó részének kidolgozásában és módosító javaslatok megfogalmazásában több magyar ajkú EP-képviselő – köztük a fideszes Gál Kinga, a felvidéki MKP-s Csáky Pál és az RMDSZ-es Sógor Csaba – vállalt hangsúlyos szerepet.

Sógor Csaba a tegnap esti vitában elmondta: reméli, e jelentés elfogadásával ösztönözni lehet az Európai Bizottságot a nemzeti kisebbségek gondjaira való odafigyelésre.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink