Nagyméretű tiltakozások voltak tegnap este országszerte

Országszerte nagyméretű tiltakozások voltak tegnap este a kifogásolt sürgősségi rendelet hatálytalanítása után is Romániában. Az ország nagyvárosaiban összesereglett tüntetők a kormány lemondását követelték, Sorin Grindeanu miniszterelnök azonban közölte: nem mond le.

A Digi24 hírtelevízió és más hírcsatornák szerint összesen mintegy 500-600 ezren vonultak utcára tegnap. Bukarestben a hírtévék, hírügynökségek szerint 250-300 ezren tiltakoztak, az Agerpres hírügynökség szerint 120 ezren voltak a fővárosi megmozduláson. Kolozsváron 50 ezren, Temesváron és Nagyszebenben 40-40 ezren, Iasi-ban 30 ezren vonultak utcára. A tüntetők azt mondják, nem bíznak már a kormányban, miután korábbi ígéretei és a tiltakozási hullám ellenére kedden váratlanul enyhített a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán. A külföldön dolgozó román vendégmunkások Európa számos városában rendeztek szolidaritási tüntetést.

A dpa német hírügynökség megállapítása szerint ez volt a legnagyobb tömegtiltakozás a Nicolae Cueausescu kommunista vezető hatalmát megdöntő 1989-es felkelés óta. Számos fiatal érkezett vidékről is Bukarestbe, hogy részt vegyen a mintegy 250 ezresre duzzadt fővárosi tüntetésen. Bukaresten kívül még legalább 20 vidéki városban voltak kormányellenes megmozdulások, többnyire tízezres vagy több ezres

részvétellel.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KŐBE ZÁRT MÚLTUNK

Live Video

Partnereink