Nagy az államfő bizonyítási kényszere

A Nemzeti Liberális Párt egy erős párt, vannak megoldásai és nincs egyedül - jelentette ki szombaton, a Nemzeti Liberális Párt országos tanácsán Klaus Iohannis államfő. A helyzet kedvezőtlen. Egyáltalán nincs kedvemre, hogy ezt kell mondanom, mert Románia államfője vagyok – mondta Klaus Iohannis és hozzátette: reméli, hogy a liberálisok segítségével az ország a helyes útra tér.

Az államfő a Szociáldemokrata Pártot úgy jellemezte, hogy Liviu Dragnea pártelnök, néhány cinkostársával együtt megszerezte a hatalmat a Szociáldemokrata Párton belül, és ezt saját érdekében próbálja használni, hogy megmeneküljön az igazságszolgáltatás elől. Nem érdekli őket sem az ország, sem a gazdaság, sem a románok, s ők tehetnek arról, hogy milyen kép alakult ki Romániáról Európában.

Székely Ervin politikai elemző, úgy értékelte az államfő beszédét, hogy elnöki minőségében mindenképpen összeegyeztethetetlen volt. Jogi szempontból ugyanis rendkívül éles bírálatokat fogalmazott meg ezen a gyűlésen a szociáldemokraták ellen, ezzel teljesen eltávolodva attól az elnöki funkciótól, amit az alkotmány előír. Politikai szempontból azonban az elnök valószínűleg már a következő választási kampányban van, hiszen az egyetlen párt, amely támogatná az újraválasztását a Nemzeti Liberális Párt.

Rádiónk munkatársa arra is rákérdezett az elemzőnél, hogy hogy lehet az, hogy bár 1991-ben Klaus Iohannis a Német Demokrata Fórum élén, a párttal együtt állította össze a kisebbségvédelmi törvénytervezetet és kézjegyével el is látta azt, mégis a múlt héten a kisebbségi anyanyelvhasználattal kapcsolatos rendelkezés miatt is megtámadta az alkotmánybíróságon a közigazgatási törvénykönyvet, amelyek a jelenlegi közigazgatási törvényben is szerepelnek.

Székely Ervin szerint olyan, mintha az államfő állandóan bizonyítási kényszer alatt volna, hogy ő semmiképpen sem kisebbségbarát, ő a román nemzeti érdekeket szolgálja és az, hogy ő maga is kisebbségi, annak nincs semmiféle jelentősége. Az elemző elég szomorúnak találja, hogy egy kisebbségi politikus ilyen radikálisan megváltoztatja a nézeteit, nem beszélve arról, hogy azokat a szavazóit is elveszíti, akik kisebbségiként pont annak reményében szavazták rá, hogy védelmet nyerhetnek általa.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ZENÉS ÜZENETEK

Live Video

Partnereink