MTA: A székelység nem nemzeti kisebbség

A székelység nem nemzeti kisebbség, hanem a magyar nemzet szerves része – jelentette ki Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa.

Dobos Balázs hangsúlyozta, az akadémia állásfoglalás azután született, hogy egy magánszemély kezdeményezte a Magyarországon élő székelység nemzetiségként való elismerését. A kérdésben a végső döntést az Országgyűlés hozza meg, vagyis hogy a nemzetiségi törvényt megváltoztatva elismeri-e a székelységet nemzetiségként – tette hozzá a kutató. Hozzáfűzte: ezer magyar állampolgár aláírása szükséges annak kezdeményezéséhez, hogy hivatalosan elismerjen egy népcsoportot nemzetiségként a törvényhozás, de előtte kérni kell az akadémia állásfoglalását.

A jogszabály szerint az elismerés feltétele, hogy az érintett népcsoport legalább egy évszázada honos Magyarországon, illetve a lakosság többi részétől megkülönbözteti nyelve és kultúrája. Az intézet viszont úgy foglalt állást, hogy a székelység a magyarságból kiszakított nemzetrész, amely erős regionális tudattal is rendelkezik a nemzettudat mellett. Ha pedig egy közösség a magyar nemzet része, akkor nem lehet kisebbség – mondta

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink