Módosulhat a közbeszerzési elv

Hallgatólagosan elfogadta mai ülésén a Szenátus a törvénytervezetet, amelynek értelmében egy bizonyos érték alatt egy hatóság közvetlenül vásárolhat termékeket, szolgáltatásokat vagy munkálatokat, lemondanak a legalacsonyabb ár elvéről és a küszöbérték alatti beszerzésnél már nem kell megjeleníteni a kiírást az elektronikus közbeszerzési rendszeren.

A vita és a szavazás határideje április 3-án járt le. A kezdeményezők szerint azért volt szükség a közvetlen közbeszerzési küszöbérték bevezetésére, mert az önkormányzatok többször jelezték, hogy bonyolult az eljárás kisebb meghibásodások javításakor, gépek, felszerelések, bútorok beszerzésekor.

A törvénytervezet értelmében a szerződést kötő hatóság közvetlenül vásárolhat termékeket vagy szolgáltatásokat, ha a beszerzés értéke nem haladja meg a 132.519 lejt áfa nélkül, és munkálatokra is köthet szerződést, ha ezek értéke kevesebb mint 441.730 lej. Amennyiben a szolgáltatás, termék vagy munkálat becsült értéke 10.000 lejnél kevesebb, a hatóságnak nem kell megjelenítenie a kiírást az elektronikus közbeszerzési rendszeren. A tervezet szerint ugyanakkor a közbeszerzést kezdeményező hatóság a legjobb ár-minőség vagy költség-minőség szempontja alapján dönthet. Az ügyben a Képviselőházé a végső döntés.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink