Mit tegyünk a lejárt gyógyszerekkel?

A lakosságnál töménytelen lejárt szavatosságú gyógyszer halmozódik fel, amely legtöbb esetben a háztartási hulladékok között végzi. A törvény értelmében a gyógyszertáraknak kellene átvenniük a lejárt, fölöslegessé vált tablettákat, azonban ennek alig néhány patika tesz eleget, így a legtöbb városban, településen ez még mindig megoldatlan probléma marad.

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, Tar Gyöngyvér pontosan rávilágít a probléma lényegére, miszerint a patikák is profitorientált magánvállalkozások lettek, közszolgálati hajlandóság nélkül. „Ellenőrizetlen forrásból származó gyógyszert nem fogadhatunk el” - szokott érkezni a válasz, amit kifogásnak, csúsztatásnak nevez Tar Gyöngyvér.

Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség vezetőjét is megkérdeztük.

Székelyudvarhely egy pozitív kivétel, ott ugyanis komolyan veszik a lejárt szavatosságú gyógyszerek kérdését, és ezidáig kilenc gyógyszertár, valamint egy szociális szervezet csatlakozott az akcióhoz. Székely Pál, a Harghita megyei Gyógyszerészkamara alelnökét kérdeztük a részletekről, valamint arról, hogy miért tartott ilyen hosszasan megvalósítani ezt a begyűjtési akciót.

Kollégáink pár hónappal ezelőtt felkerestek egy közeli patikát, ahol akkor még azt válaszolták, hogy beveszik a lejárt gyógyszereket.

Rádiónk főszerkesztő-helyettese, Szász Attila is felkereste ugyanazt a patikát, ahol elutasították az otthonról összegyűjtött gyógyszereket.

Az összeállítást Magyari Izabella készített.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink