Milyen hatással van a Facebook mindennapi életünkre?

Milyen szokások alakultak ki a legnagyobb közösségi oldalon, a Facebookon és hogyan terjednek az álhírek? Ezekre a kérdésekre keres választ Szász István Szilárd a Babes –Bolyai Tudományegyetem doktorandusza doktori dolgozatában, melynek témájaként a Facebook mindennapi életünkre való hatását vizsgálja. Ebben három kutatási terület volt segítségére.

Az egyik egy tanár két különböző profiljának összehasonlítása volt, ezzel válaszokat keresve arra, hogy hogyan térnek el a szerepek, miket oszt meg az egyik és miket a másik profilján. Az egyik profilja a barátaival való kapcsolattartást szolgálta, emellett pedig volt egy tanári profilja, ami kifejezetten a diákjaival való kommunikációt segítette elő.

„Érdekes volt, hogy teljesen eltérő szerepek mutatkoztak meg ezeken a oldalakon, a diákoknak szánt profilon adminisztrációs dolgokkal foglalkozott, másfelől pedig próbálta archiválni a közösségi élményeket, míg a saját profilján, már sokkal személyesebb hangvételben kommunikált a barátaival, sokkal több mindent megosztott magáról. A két profilja nem is volt barát, annyira szétválasztotta ezeket a szerepeket.”

A második kutatása egy kis közösség online és offline tevékenységét vizsgálta. Hálózati alapon közelítettem meg a kérdést, hogy ki kit kommentál, ki kit lájkol, erről van egy alapos adatbázisom és hálózatom, ahol a csomópontok a személyek, a kapcsolat pedig a köztük levő interakciókat jelzi, mindkét irányba. – mondta második kutatási témájáról.

A harmadik pedig az álhírek kérdését érinti, amelyek kapcsán már maga a Facebook is különböző tervekkel állt elő. Az egyik ilyen terv, amelyett nemrég bejelentett a Facebook, arra vonatkozóan, hogy az olvasóira bízná a különböző híroldalak és hírek hitelességének felmérését.

„Én ezt kétélű fegyvernek látom, rábízni a közösségre, hogy egy portál mennyire hiteles vagy sem. Ugyanis amit láttam az az, hogy az álhíroldalak is masszív követőtáborral rendelkeznek és ha ők döntik el, hogy a portál hiteles e, akkor nem biztos, hogy ez jó eredményre vezet.”

Szász István Szilárdot részkövetkeztetéseiről, és a közösségi média hatásáról kérdeztük.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

MEDICINA

Live Video

Partnereink