Mihály vitéz, a glória alatti ember

Beszélgetés a 3G Színház legújabb produkciójáról, Székely Csaba: Mihály Vitéz című darabjáról

Újabb előadásához érkezett a 3G Színház, Marosvásárhely egyik független társulata, amely 2017 őszén kezdte meg működését. Göröngyös úton indult, helyzetét nem könnyíti meg sem a helyi vezetés, olykor pedig a társ-intézmények sem. Pedig olyan űrt tölt ki ebben a társadalomban, amelyre kevés példát találunk. A 3G színház önmagunk elé állít tükröt. Alapítói, Andi Gherghe rendező, Székely Csaba drámaíró és Benedek Botond Farkas színész.

mihaly1A társulat projektje, Társadalmi terápia a kortárs színház által, most Mihály Vitézen keresztül szembesít bennünket történelemmel, hatalmi harccal, úgy, hogy közben saját kulturális hátterünk is megelevenedik. A miénk, magyaroké, de elsősorban a román történelem útvesztőiben próbál rendet teremteni a szerző, Székely Csaba, és Andi Gherghe rendező.

A Balkán, Erdély, az az olvasztótégely, ahol nemzetek, kultúrák, habitusok csapnak össze, élnek egymás mellett. A történelem folyamán román, magyar, szász, székely sorsa összefonódott, hol szövetségesekké váltak, hol pedig egymás ellen fordulva próbáltak kitörni vagy kievickélni valamilyen helyzetből. A császárság ernyője alatt élő nemzetek sorsa mindig valamilyen hatalmi tényezőtől függött.

cim mihalyEz áll Székely Csaba darabjának középpontjában, miközben a szerző igyekszik egy olyan Mihály Vitéz-képet felmutatni, amely eltér a sok évtizedes modelltől amely a történelemkönyvekben áll. A piedesztálra állított hős lekerül az emelvényről, gyarló emberré válik, bűnökkel, tévedésekkel, de ugyanakkor hőstettekkel is.

A következő összeállításban megszólal Székely Csaba szerző, Andi Gherghe rendező és Benedek Botond Farkas színész.

Szerkesztő Szuszámi Zsuzsa.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink