Microsoft-ügy: 67 millió dollárral károsították meg az államot

A Microsoft-ügy vádirata szerint fölöslegesen vásárolta meg a román kormány a Microsoft oktatást elősegítő termékeinek jogát. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség szerint azokra a számítógépekre, amelyekre ezeket a szoftvereket szánták, már megvásárlásuk előtt telepítették az operációs rendszereket.

A vádirat szerint a beszerzést nem előzte meg felmérés arról, hogy az Informatizált Oktatási Rendszer elnevezésű program keretében előzőleg vásárolt számítógépek milyen előre telepített licencekkel rendelkeznek. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy – amellett, hogy a piaci árhoz képest jóval magasabb áron vásárolták meg a Microsoft termékeket – fölösleges volt a beszerzés, ugyanis mind a 155 ezer számítógép rendelkezett már a Windows Perpetue licenccel.

Az ügyészség ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a szerződés megkötésekor az érintett kormánytagok nem tartották be a közbeszerzésekről szóló törvény előírásait, és ezzel közel 67 millió dollárral károsították meg az államot. Az összeg egyharmadát, 22 millió dollárt a Claudiu Florică és Dinu Pescariu üzletemberek által képviselt offshore cégek számláira utalta vissza a Fujitsu Siemens Computers, fiktív szolgáltatásokról szóló tanácsadási szerződésekkel próbálva leplezni a pénzmosást. Claudiu Florică és Dinu Pescariu üzletemberek ellen pénzmosás miatt emelt vádat múlt héten az Országos Korrupcióellenes Ügyészség.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ARANYSZALAGTÁR

Live Video

Partnereink