Metszetekben élő Marosvásárhely

Beszélgetés Szotyori Anna grafikusművésszel

IMG_0108A városokat, városrészeket bemutató képzőművészeti alkotások egyik különleges értéke, hogy dokumentumokként szolgálnak az utókor számára. Természetesen alkotójuk, a művész, erre is gondol, de elsősorban saját maga számára jelent élvezetet ezek elkészítése, sőt, sok esetben kihívást is. Sajátos kihívást jelent rábukkanni azokra a forrásokra, fotókra, térképekre is akár, amelyek alapjául szolgálnak a feltáró- és az alkotómunkának, a metszet megrajzolásának. Szotyori Anna grafikusművész elsősorban fa- és rézmetszetek révén örökítette meg városát, Marosvásárhelyt. A hosszú évtizedek alatt, számtalan metszet került ki prése alól, amelyek igencsak közkedveltek voltak a művészetszerető vásárlók körében is.

IMG_0099A rézmetszetek finom vonalai lehetővé tették a művész számára az aprólékos ábrázolásmódot, a részletek pontos megmutatását, amely könnyedén rabul ejti a nézőket. Szotyori Anna metszetei több síkon mutatnak meg egy-egy városrészt, benépesítve azt nem csak lakóival, az emberekkel, hanem leleplezve mindazokat a részleteket, amelyek hozzátartoznak akár egy vásártér vagy a történelmi városközpont mindennapjaihoz. Szotyori Anna mindig is ragaszkodott a történelmi hűséghez, a metszetek készítése közben már jól tudta, ezek kordokumentumok. Ennek ellenére mindig is fontosak maradt számára saját esztétikai elvárásai. Mindig úgy alkotott, és teszi ezt ma is, hogy a rajzon ott legyen mindaz, amit fontosnak tart. Metszeteit színezni kezdte, ami végképp izgalmas látványvilágot biztosít a nézőnek.

Amikor nem metszetet készített, rajzolt vagy festett. Az akvarell és a színek mindig is fontosak voltak számára. És fontosak mind a mai napig. Metszet-készítésre már nincs energiája, de továbbra is fest és rajzol. Színvilága, ha lehet még elevenebb, mostani rajzai a mindennapi történések és élmények apró kis mozzanataiból tevédnek össze, mozaikszerűen.

Szerkesztő: Szuszámi Zsuzsa

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink