Megváltozhat a középiskolai felvételi

Jelentős változtatásokat vezetne be a középiskolai felvételihez a tanügyminiszter.

Valentin Popa javaslata szerint a román nyelv és irodalomból, matematikából és történelemből vagy földrajzból írt félévi dolgozatok eredményeit kellene figyelembe venni az össztanulmányi átlag helyett a középiskolai felvételikor. Jelenleg a képességvizsga eredményéhez hozzáadják a négy év tanulmányi átlagát, az így kapott jegy alapján felvételizhet a diák a középiskolába.

A négy év tanulmányi átlaga a jegy 20 százalékát teszi ki. A tárcavezető szerint ezt kellene felváltani az említett tantárgyakból elért félévi dolgozatok eredményeivel. Mivel a képességvizsga a szóban forgó tantárgyakból zajlik, ezért a tárcavezető szerint nagyobb jeggyel mehetnének felvételizni a diákok.

Valentin Popa tárcavezető a szülők országos képviseleti tömbjével folytatott egyeztetésen beszélt erről. A szülői egyesület elnöke elmondta, a beszélgetésen a szülők arra kérték a minisztert, hogy gondolja újra a tárca a középiskolai felvételit, vagy hagyják, hogy a középiskolák maguk döntsék el, hogyan akarják megszervezni a megmérettetést. Figyelembe véve, hogy a funkcionális analfabéták aránya 42 százalékos, és hogy gyenge eredmények születnek a képességvizsgán, így sok tanuló ötösön aluli jeggyel is bejut a középiskolákba, a szülők többsége arra kérte a tárcavezetőt, hagyják az iskolákra a felvételit – mondta.

Forrás: Maszol/Hotnews
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink