Megoszlanak a vélemények az államfő döntése kapcsán

Megbeszélést tartottak tegnap a kormánypártok vezetői azt követően, hogy Klaus Iohannis államfő bejelentette: nem járul hozzá a korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívásához.

A Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke, Călin Popescu Tăriceanu azt követően ült össze tanácskozásra, hogy az államfő tegnap bejelentette: nem ad szabad utat azon igazságügyi miniszteri kezdeményezésnek, hogy mozdítsák el tisztségéből az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészét, Laura Codruţa Kövesit.

Az elnöki bejelentés hírére válaszolva Tudorel Toader igazságügyi miniszter közösségi oldalán közölte: kezdeményezni fogja, hogy a kormány forduljon az Alkotmánybíróságához az államelnöki döntés miatt.

A liberálisok támogatják az államfő döntését

A Nemzeti Liberális Párt támogatja Klaus lohannis államfő döntését, amellyel elutasította a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész visszahívására tett igazságügyi miniszteri javaslatot – nyilatkozta az alakulat szóvivője.

Ionel Dancă közleményében hangsúlyozza: egy normális országban az igazságügyi miniszter ebben a helyzetben lemondana tisztségéről, ehelyett Tudorel Toader továbbra is a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége büntetőügyes vezetői ügyvédjének adja ki magát, és nevükben bejelenti, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben. Hangsúlyozta: ilyen esetekben kizárólag a kormányfő vagy a parlament két házának elnöke fordulhat a taláros testülethez, az igazságügyi miniszter nem.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség is üdvözli a döntést

A Mentsétek meg Romániát Szövetség üdvözli Klaus Iohannis államfő döntését, amellyel elutasította a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész visszahívására tett igazságügyi miniszteri javaslatot.

Helyénvaló és természetes döntés, főként annak fényében, hogy a kormánykoalíció az elmúlt másfél évben ostrom alá vette az igazságszolgáltatást – idézi a szövetség közleménye Dan Barna pártelnököt. Szerinte a Tudorel Toader által előterjesztett javaslat hibás jelentésre alapult, amelyet a korrupcióellenes főügyész érvekkel cáfolt a Legfelsőbb Bírói Tanács előtti meghallgatáson.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KERTBARÁTOK / AGRÁRGAZDA

Live Video

Partnereink