Megkezdődött az ET-fórum Bálványoson

Az erdélyi magyar kisebbséget ért jogsértések bemutatásával kezdődött ma (szerdán) a háromszéki Bálványoson, az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa, Önkormányzati bizottságának ülése.photo_Kocsis_B_Janos-Governance_Committee_meeting_Balvanyos-8139

Gudrun Mosler-Törnström a kongresszus elnöke szerint azért vannak Bálványoson, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek, tanuljanak az elhangzottakból és a követendő, jó dolgokat alkalmazzák minden országban, bár tudják, hogy minden régiónak vannak sajátosságai. A kongresszus lényege, hogy befogadó társadalmat alakítsanak ki Európában.

A 47 európai országból érkező helyi és regionális önkormányzati képviselőket Korodi Attila az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja köszöntötte. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ 26 éve szorgalmazza Romániában a valós decentralizációt, illetve valós, nem pedig fiktív feladatkörökkel akarják ellátni az önkormányzatokat.

Elfogadhatatlan, hogy Romániában törvényellenesnek tekintik, ha egy helyi önkormányzat többlet jogokat akar biztosítani a nemzeti kisebbségeknek az általános törvényekhez viszonyítva, véli Korodi, aki példaként említette, hogy Aranyosgyéresen, ahol a helyi tanács megszavazta egy kétnyelvű helységnévtábla kihelyezését, és a bíróság arra kötelezte a helyieket, hogy azt vegyék le.

Winkler Gyula, RMDSZ Európa Parlamenti képviselője rámutatott, hogy 11 évvel az uniós csatlakozást követően romlott a romániai magyarság helyzete, gyakoribbak a jogtiprások, felerősödött a magyarellenesség. Grüman Róbert a Kovászna megyei tanács alelnöke, a több mint 500 európai régió önkormányzati képviselőjét tömörítő uniós bizottság alelnöke reményét fejezte ki, hogy a bálványosihoz hasonló rendezvények hozzájárulnak ahhoz, hogy a romániai hatóságok ráébredjenek, hogy az őshonos kisebbségeket védeni kell.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió/Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink