Megkezdődött az ENSZ 21. klímakonferenciája

Megkezdődött ma az ENSZ 21. klímakonferenciája a Párizs környéki Le Bourget városban. A részt vevő 195 ország célja, hogy történelmi jelentőségű globális klímavédelmi egyezményt hozzon tető alá.

A mai nyitónapon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a vendéglátó Francois Hollande francia államfő mellett 150 ország állam- vagy kormányfője van jelen. A világ két szörnyű fenyegetettséggel néz szembe, a terrorizmussal és a klímaváltozással – mondta Manuel Pulgar-Vidal perui környezetvédelmi miniszter, a tavalyi, limai klímakonferencia elnöke, mielőtt átadta az elnökséget Laurent Fabius francia külügyminiszternek.

A találkozó célja, hogy a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.

Fotó: Jacky Naegelen/Reuters

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink