Mégis megszavazták az önkormányzati vezetők pótnyugdíját

Ismét megszavazta a volt önkormányzati vezetők különnyugdíjáról szóló törvénytervezetet tegnap délután a Szenátus, miután a jogszabályt tavaly decemberben alkotmányellenesnek minősítette a taláros testület.

A törvénytervezet alapján a polgármesterek és helyetteseik, valamint a megyei tanácselnökök és helyetteseik a tisztségért járó munkabér 26-79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kapnának mandátumuk időtartamának függvényében. Azokat illeti a nyugdíj-kiegészítés, akik legalább egy teljes mandátumot töltöttek az önkormányzat élén. Nem igényelhetik a pótlékot azok, akiket önkormányzati vezetői tisztségük idején elkövetett korrupciós bűncselekményért jogerősen elítéltek. Azoknak, akik más különleges nyugdíjat is kaphatnak – például parlamenti mandátumuk után – választaniuk kell, melyik kedvezményre tartanak igényt.

Az Alkotmánybíróság főleg azt kifogásolta, hogy a Parlament nem nevezte meg a többletkiadás forrását. A törvényhozók most úgy kerülték meg ezt a kérdést, hogy a pótnyugdíjak kifizetésének terhét az állami költségvetésről az önkormányzatokra hárították. A kabinet számítása szerint több mint 16 ezer személy kapna különnyugdíjat, ami csaknem félmilliárd lejes többletterhet jelent a költségvetésnek. A törvény jövő év január elsejétől fog hatályba lépni, miután kihirdeti az államfő. Tegnap egyetlen ellenszavazattal, hat tartózkodás mellett szavazták meg a volt önkormányzati vezetők pótnyugdíját.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink