Meghódították a Khan Tengri csúcsot a székely alpinisták

Hargita és Kovászna megyéből négy hegymászó indult el Közép-Ázsiába a Tien-san hegységbe múlt héten. Közülük ketten, Csenteri Levente és Tulit Zsombor hétfőn elérték a 7010 méter magas Khan Tengri csúcsot.

A Székelyek a magasban egyesület szóvivője, Mednyánszky Emese az AGERPRES hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a két hegymászó a közösségi hálón keresztül osztott meg pár gondolatot sikerükről, valamint egy linket, amelyen követni lehet az expedíciót. Az egyesület szóvivője elmondta, egyelőre csak annyit tud, hogy helyi idő szerint 15 órakor érték el a 7010 méteres Khan Tengri csúcsot és várják, hogy épségben térjenek haza az alpinisták.

Az expedíció július 20-án kezdődött, a négy hegymászó, Csenteri Levente, Szabó Attila, Tóásó István és Tulit Zsombor a Chapayev (6100 m) és a Khan Tengri (7010 m) csúcs elérését tűzte ki célul. Csenteri, Szabó és Tulit július 30-án érték el a Chapayev csúcsot, Tóásónak egészségügyi okok miatt nem sikerült elérni a hegycsúcsot, később a Khan Tengri meghódításánál Szabó Attilának objektív okok miatt nem sikerült megmásznia a 7000 fölötti csúcsot.

Az augusztus 14-én véget érő expedíció előtt Tulit Zsombor azt nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek, hogy ez a mászás is a Székelyek a magasban projekt részét képezi, melynek során a hét kontinens legmagasabb csúcsait szeretnék elérni. Tulit Zsombor Románia egyik legtapasztaltabb hegymászója, aki járt már a McKinley, a Kilimandzsáró, az Aconcagua és a Mount Vinson csúcsain is.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink