Megérkeztek az F16-osok Romániába

Megérkezett fetesti-i állomáshelyére az első hat felújított F-16-os Fighting Falcon harci repülőgép abból a tizenkettőből, amelyeket Románia 2013-ban vásárolt Portugáliától.

Az időközben új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F-16-os repülőrajért 628 millió eurót fizetett az ország. A gépek eddig átlagosan 3500 órát repültek, és mindegyikük további 4500 órányi használatra alkalmas, így becslések szerint további két évtizedig szolgálhatják a román légvédelmet. További három F-16-os az év végéig, az utolsó három pedig jövőre érkezik meg Romániába.

Dacian Cioloș miniszterelnök történelmi pillanatnak nevezte az első F-16-osok szolgálatba állítását, amellyel Románia egy “költségvetési lehetőségeit figyelembe vevő pragmatikus megoldással” felsorakozik a tagországok közös védelmét szolgáló NATO-szabványokhoz.   A szakértők szerint Romániának a NATO és az EU határán lévő országként 48 többfeladatú harci repülőre (vagyis négy rajra) van szüksége.  A légierő jelenleg izraeli segítséggel felújított orosz gyártmányú MiG-21 LanceR típusú vadászgépeket használ. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt. Az utóbbi két évtizedben több mint húsz MiG-21-es hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TOP 30

Live Video

Partnereink