Megbukott a kormány elleni bizalmatlansági indítvány

Hivatalában marad a kormány, mivel a parlament ma nem fogadta el az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt.

A titkos szavazáson 166-an támogatták, 4-en ellene szavaztak. A kormány megbuktatásához 233 szavazatra lett volna szüksége az ellenzéknek. A Nemzeti Liberális Párt, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség és a Népi Mozgalom Pártnak összesen 153 képviselője van a parlamentben. A bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti vitán Viorica Dăncilă kormányfő kijelentette: az egész dokumentum ‘hamis állítások sora’.

A miniszterelnök hangsúlyozta: soha nem merült fel a nyugdíjrendszer második pillérének államosítása, ez már csak azért sem lehetséges, mert az ott felhalmozott összeg a román állampolgárok tulajdona, és a tulajdonjogot az alkotmány garantálja. A miniszterelnök azt is kifejtette, hogy az inflációért nem a kormány tehető felelőssé. ‘A Román Nemzeti Bank egyébként hivatalosan be is ismerte, hogy a szóban forgó infláció nem a kormány politikájának az eredménye’ – jelentette ki Viorica Dăncilă. Az ellenzék többször bekiabált a kormányfő beszéde alatt, követelve lemondását. Viorica Dăncilă közölte, hogy ha ő méltósággal végighallgatta a bizalmatlansági indítvány szövegét, akkor az ellenzék is hallgassa végig őt.

Közben a délután folyamán, a központi sajtó szerint több ezer ember tiltakozott a fővárosi Izvor Parkban – támogatva az ellenzék, bizalmatlansági indítványát. A tüntetők a kormány és Liviu Dragnea lemondását követelik. Közben a Parlament másik oldalánál a kormányt és a szociáldemokrata pártot támogatók gyülekeztek.

Forrás: News.ro
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

KŐBE ZÁRT MÚLTUNK

Live Video

Partnereink