Sikerült megállapodásra jutni a migrációs kérdésekben

Az uniós tagállamok között elért migrációs megállapodás helyes irányba tett fontos lépés, de az útnak még nincs vége – közölte tegnap Angela Merkel német kancellár az uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatóján.

A német kancellár szerint a kétnapos tanácskozáson sok és lényeges eredményt sikerült elérni annak érdekében, hogy a 2015-ben tapasztalt események nem ismétlődhessenek meg. Hozzátette: kétoldalú megállapodásokat sikerült kötnie Spanyolországgal és Görögországgal a dublini szabályozásban rögzített hatékony és gyors visszaküldésekről. Emmanuel Macron francia államfő kijelentette, a migrációs megállapodás, amely lehetővé teszi, hogy Európán belül, tagországok területén önkéntes alapon ellenőrzött menekültközpontokat hozzanak létre, fontos lépés és a frontországokkal való nagyfokú szolidaritást jelenti.

Hozzátette: a külső határok védelme, az unión kívüli műveletek, az európai szolidaritás, valamint a szorosabb védelmi együttműködés felelős válasz az Európát érintő kihívásokra. Giuseppe Conte új olasz kormányfő közölte, Olaszország nem tett konkrét kötelezettségvállalást, így nem fogad vissza a területén elsőként regisztrált, majd Németországban feltartóztatott egyetlen illegálisan bevándorlót sem. Mint fogalmazott az elfogadott megállapodás nem jelenti azt, hogy Rómának ilyen kötelezettségei lennének, az esetleges visszafogadásra vonatkozó egyezmény aláírására nem került sor a német kancellárral. Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint a migrációs megállapodásnak köszönhetően, sikerült elérni azt, hogy ne lépjenek illegális bevándorlók Európa területére, és ez által véget lehet vetni az emberkereskedelemnek, amely jelentősen fogja csökkenteni az Európába érkező menekültek számát.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink