Meddig tarthat a kormányalakítási huzavona?

Nem lesz egyszerű többsége a parlamentben a szociáldemokratáknak – közölték az alakulatbeli források.

A Szociáldemokrata Pártnak 224 mandátuma lesz a következő törvényhozói testületben, ez kevesebb, mint az egyszerű többséghez szükséges 233 – mondták tegnap a pártbeli források.

Fotó: facebook

Fotó: facebook

Arról, hogy ez mit jelent, Ambrus Attila újságírót, politikai elemzőt kérdeztük, aki rádiónknak elmondta: A Szociáldemokrata Pártnak nincsen különösebb problémája azzal, hogy kivel alakítson kormányt, ugyanis még a választást megelőző kampányban nyílvánvaló volt hogy a Călin Popescu Tăriceanu vezette politikai alakulat társul a PSD-vel és ezzel meg is van az egyszerű többség. Felvetődik viszont a kérdés, hogy Klaus Iohannis államfő mit tehet és mit tesz, de Ambrus Attila szerint az államfő mozgástere lényegesen beszűkült. A kérdés az, hogy meddig tart a huzavona a miniszterelnök megnevezésében, mert a PSD vezető személyiségei egyértelműsítették, hogy Liviu Dragneat látnák az ország élén.

Érdekes fejlemény viszont az is- tette hozzá Ambrus Attila- hogy közvetlen a választási eredmények bejelentése után, Liviu Dragnea, a PSD elnöke, korábbi nyilatkozataival ellentétben bejelentette, hogy elképzel egyfajta együttműködést az RMDSZ-el is, ezt a kérdést pedig a pártban is tárgyalták és a párt vezetőinek többsége nem zárkózik el ettől a lehetőségtől sem.

Ambrus Attila úgy összegzett, a Szociáldemokrata Pártnak kétszer annyi képviselője lesz, mint a Liberális Pártnak és az ALDE képviselőivel és szenátoraival, tehát a nem magyar kisebbségek képviselőivel kényelmesen átlépni az 50%-ot és képes kormányt alakítani. Ez azt vonja maga után, hogy a kormányalakítás viszonylag gyors ütemben lezajlódhat, ami fontos lenne az ország szempontjából, mert egyelőre még semmilyen költségvetés tervezet nem került szóba, ami komoly problémákat okozhat a gazdaságban és a közigazgatásban is.

A részletes elemzést Avram Izabella interjújában hallgathatják meg:

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TOP 30

Live Video

Partnereink