Életbe lépett az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete

Mától kell alkalmazni az Európai Unió általános adatvédelmi rendeletét, ezzel egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az Unióban. Az új szabályozás kiterjed minden olyan hatóságra, gazdasági társaságra és szervezetre, amely az Európai Unióban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza. Jelentősen bővíti a személyes adatok körét, ezekhez sorolja a többi között a nevet, a születési és egészségügyi adatokat, a bankszámlaszámot, a jövedelmet, a helymeghatározó adatot, az e-mail-címet, a vállalati és magántelefonszámot, a levelezési címet is.

Az új rendelet megerősíti a személyes adatok törlésének jogát: ha valaki már nem szeretné, hogy adatait a továbbiakban feldolgozzák, és az adott szervezetnek nincs alapos indoka azok tárolására, akkor a szervezetnek törölnie kell a kérdéses adatokat rendszeréből.

Pantilimon Rikhárd jogász, GDPR szakértő szerint lejért az az idő, amikor a cégek önkényesen begyűjthettek adatokat felhasználóktól. Az adatok begyűjtésétől az adattárolásán keresztül egészen az adat megsemmistásáig körültekintően kell a cégek eljárjanak. – nyilatkozta a jogász.

Somodi Zoltán informatikust szerint ez az adatvédelmi rendelet sokkal több jogot ad a magánszemélyeknek a személyes adatok kezelésére, és jóval nagyobb kötelezettséget a jogi személyek, és a cégek részére. Minden országban most is van adatvédelmi törvény, most is vigyáznak a személyes adatokra és azok feldolgozására, viszont ez az új szabály felülírja ezeket a nemzeti törvényeket. Ugyanakkor a büntetések jóval magasabbak, mint bármely uniós országban jelenleg érvényben lévő büntetések. – mondta Somodi Zoltán informatikus.

A Csíki Vállalkozók Egyesületének alelnöke, Páll Tibor nem látja ezt a törvényt könnyen kivitelezhetőnek, ugyanakkor úgy véli, hogy ez a törvény kis vállalatok esetében extra költséget fog generálni.

Az összeállítást Bódizs Edit és Magyari Izabella készítette.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink