Marosvásárhelyen végeznek először radonmérést Romániában

Országos szintű program indult a radonszennyeződés szintjének mérésére. Romániában elsőként Marosvásárhelyen végeznek ilyen jellegű mérést, jelentette be a Marosvásárhelyi Kulturális Tudományegyetem igazgatója.

Csegzi Sándor elmondta, Európai uniós viszonylatban Románia vezeti a radonszennyeződésnek leginkább kitett országok listáját. Ez derül ki az Európai Bizottság adataiból, amelyek arra is kitérnek, hogy a radioaktív nemesgáz elsősorban tüdőrákot, de emellett tüdőtágulást és hörghurutot is okozhat. A kormány többszöri figyelmeztetést követően idén nyáron ültette gyakorlatba azt a brüsszeli irányelvet, amelynek értelmében felmérik a radonszennyezés mértékét.

Elsőként Marosvásárhelyen végeznek ilyen mérést, ebben a megyeközponti Kulturális Tudományegyetem vállalt szerepet. Marosvásárhelyen az oktatási intézményekkel kezdik és mindenhová elhelyeznek olyan detektorokat, amely a radonszintet mérik. A kolozsvári Babeș Bolyai Tudományegyetem által készített felmérésből kiderül az is, hogy Romániában közel 200 óvodában, iskolában és polgármesteri hivatalban a megengedett szint fölött van a radonszennyeződés. Ugyanakkor az Európai Bizottság által készített radonszennyeződési mérések szerint Romániában 800 ezer lakásban haladja meg a megengedett szintet a radontartalom. Az épületben megfelelő mértékű szellőztetéssel elérhető, hogy a radon koncentráció elfogadható értéken legyen. Továbbá, fontos a padló megfelelő szigetelése is.

Forrás: ETV
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink