Marosvásárhelyen járt Magyarország közismert Nyers Séfje

IMG_0028Marosvásárhelyen először tartott gluténmentes, nyers, vegán ételkóstolóval egybekötött workshop-ot Magyarország közismert Nyers Séfje, Varga István. A Piaf étteremben csütörtökön este a résztvevőket zöldturmix-al fogadták, aztán a vendégekkel együtt készült el a krémleves, a spirálozott cukkini, paradicsomszósszal (amely az elvárások ellenére egészen laktatósnak bizonyult), a körözött és a desszert (pannakotta nyers vegan változatban). Pár konyhatitokra is fény derült, például arra, hogy a krémlevest kesudióval sűrítik, hogy a körözött áztatott-reszelt mandulából készül (amit aztán kicsavarnak, és a levéből lesz a mandulatej), a kenyér pedig lenmagból.

Varga István éveken át volt Magyarország legnagyobb nyers-ételes éttermének konyhafőnöke, ma már a saját útját járja, otthon és külföldön tart nyers vegán kóstolókat, valamint élményvacsorákat, ahol különleges ételcsodáival kápráztatja el vendégeit. Szerinte “a nyers ételek világa lehet egy kirándulás az életünkben, vagy akár egy életre szóló kaland! Mindez csak választás kérdése”. Ő nem próbál senkit meggyőzni, nem akarja senkire ráerőltetni a vegan vagy éppenséggel a nyers-vegán étkezést, de szerinte egyszer legalább érdemes kipróbálni, megkóstolni a fogásokat, mert csak arról tudunk véleményt mondani, amit ismerünk!

A résztvevők között volt olyan személy, aki korábban csak a deszerteket kóstolta, és kedveli is őket, de különben hagyományosan étkezik, volt olyan, aki vegetariánus, de nem kóstolt még hőkezelés nélkül készült ételeket, és volt, akit csak a kíváncsiság hajtott erre a találkozóra. Számunkra az volt meglepő, hogy egyidőben készült, egy kis bemutató asztalon az összes fogás, egy spirálozógép és egy erős turmix segítségével, viszonylag rövid idő alatt. A nyers zöldségek, magok és gyümölcsök úgy alakultak át, és álltak össze istenien finom fogásokká mintha varázslat történt volna.

Varga István ő maga sem eszik állandóan nyers ételeket (de természetesen vegetariánus), hanem időnként Facebook csoportjával közösen szerveznek egy-egy kúrát, és ha sokan csatlakoznak, akkor mindenkinek könnyebben megy, és az a tagokat is jobban motiválja. Sőt az is motiválhat, hogy szépen le lehet fogyni egy ilyen egyhónapos kúra alatt. A Nyers Séfet a workshop után Bódizs Edit kérdezte.

Akinek felkeltettük az érdeklődését, és többet meg szeretne tudni a nyersen készült ételkülönlegességekről (amelyek többek szerint is “éteriek”), az a Facebookon, valamint a Youtube csatornán könnyen megtalálja Varga István Nyers Séfet.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink